Închide

Spionajul unui activist saudit duce la o actualizare de urgență a softului pentru iPhone

Avatar
Pegasus Iphone

Foto: Daily Sabah

Timp de citire: 2 minute

Apple și-a actualizat software-ul pentru iPhone pentru a remedia o vulnerabilitate care, potrivit specialiștilor, ar fi fost exploatată de softul de supraveghere Pegasus pentru a spiona un activist saudit.

Cercetătorii de la Citizen Lab de la Universitatea din Toronto au declarat că Pegasus a fost istalat pe sistemele de operare încă din februarie, programul spyware realizat de firma israeliană NSO Group, fiind folosit pentru a supraveghea jurnaliștii și avocații pentru drepturile omului din mai multe țări.

Actualizarea urgentă de soft a Apple (AAPL), lansată luni, are ca scop remedierea unor disfunționalități din aplicația iMessage, care au permis hackerilor să intre în telefonul utilizatorilor fără ca aceștia să fi dat click pe un link compromis.

Apple a recunoscut meritul cercetătorilor Citizen Lab pentru descoperirea vulnerabilității.

“Atacurile precum cele descrise sunt extrem de sofisticate, dezvoltarea acestora costă milioane de dolari, au adesea o durată scurtă de uriizare și sunt folosite pentru a viza anumite persoane”, a declarat Ivan Krstić, șeful Apple Security Engineering and Architecture, într-un comunicat.

Krstić a declarat că Apple a abordat rapid problema cu o soluție software și că vulnerabilitatea „nu reprezintă o amenințare pentru majoritatea covârșitoare a utilizatorilor noștri”.

Totuși, experții în securitate au încurajat utilizatorii să își actualizeze dispozitivele mobile pentru protecție.

În 2019, analiștii Citizen Lab au susținut că Pegasus a fost folosit pe telefonul mobil al soției unui jurnalist mexican ucis. Într-un proces intentat în 2019, Facebook a acuzat NSO Group de complicitate la un atac asupra a 1.400 de dispozitive mobile, prin intermediul aplicației WhatsApp. NSO Group a contestat acuzațiile la acel moment.

Software-ul spyware sofisticat realizat de NSO Group și de alți furnizori a fost folosit în mai multe țări, din Uzbekistan până în Maroc, iar numărul tot mai mare de atacuri de acest tip a determinat ONU, printr-un grup de experți, să solicite un moratoriu privind vânzarea unor astfel de instrumente de supraveghere, scrie CNN.

Grupul ONU a declarat că interdicția ar trebui să rămână în vigoare până când guvernele vor „pune în aplicare reglementări solide care să garanteze utilizarea acesteia în conformitate cu standardele internaționale ale drepturilor omului”.

scroll to top