Închide

Frecție la picior de lemn: UE pregătește un plafon generos pentru petrolul importat din Rusia

Avatar
oilfield, pump, crude

Fotografie de generatorpowerproducts pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Uniunea Europeană ar putea să impună un plafon de preț pentru petrolul importat din Rusia la o valoare undeva între 65 și 70 de dolari pe baril, potrivit unor surse familiarizate cu negocierile de la Bruxelles. Nivelul plafonului este surprinzător, prin faptul că reprezintă o valoare mult mai generoasă cu Moscova decât fusese estimat la momentul în care Grupul celor Șapte (G7) propusese pentru prima dată ideea, notează publicația Bloomberg. Surpriza a fost într-atât de mare, încât, la auzul veștii, cotațiile țițeiului au coborât brusc pe piețele internaționale.

Intervalul prognozat pentru viitorul plafon depășește cu mult costul de producție al țițeiului rusesc și este semnificativ mai mare decât anticipau cei mai mulți analiști. În condițiile în care Rusia își vinde deja țițeiul cu discount-uri apreciabile, impunerea unui plafon atât de ridicat ar putea avea un impact minim asupra tranzacțiilor cu țiței.

Mai mulți diplomați UE, sub protecția anonimatului, au declarat că nivelul propus este mult prea ridicat, cu atât mai mult cu cât plafonul este comparabil cu media tranzacțiilor de dinaintea invadării Ucrainei de către Rusia.

Ambasadorii statelor membre UE se întrunesc miercuri tocmai cu scopul de a aproba mecanismul de plafonare și un nivel de preț propus. Dacă vor ajunge la un acord, UE și G-7 ar putea să anunțe tot în cursul zilei de miercuri nivelul plafonului de preț, potrivit surselor citate de Bloomberg.

Pentru stabilirea unui plafon – indiferent de nivelul său – este nevoie de votul unanim al statelor membre.

Piața a reacționat rapid la știrea publicată de Bloomberg, cotațiile țițeiului scăzând instantaneu.

Cotația de referință a țițeiului american,West Texas Intermediate, a scăzut sub 80 de dolari pe baril, după o recentă perioadă de volatilitate care a făcut ca, la începutul acestei săptămâni, cotațiile să fi ajuns deja la cel mai scăzut nivel din luna ianuarie până acum.

Rusia a transmis, în repetate rânduri, că nu va vinde țiței statelor care vor utiliza orice fel de plafon, întrucât acesta este un mecanism conceput pentru a pedepsi Moscova pentru ”operațiunea sa specială”.

”Un plafon de preț fixat la 65-70 de dolari pentru petrolul rusesc nu ar însemna mare lucru, având în vedere discount-urile pe care le oferă acum rușii pentru țițeiul Ural”, a declarat Ole Hansen, șeful strategiei de mărfuri la Saxo Bank.

Simone Tagliapietra, analist senior la think tank-ul Bruegel din Bruxelles, este de aceeași părere:

”În prezent, petrolul rusesc se tranzacționează cu discount mare în comparație cu țițeiul Brent, chiar în jur de 65 de dolari pe baril. Dacă plafonul pentru petrolul importat din Rusia ar fi fixat de G-7 la un nivel similar, nu ar însemna practic nimic pentru Rusia.”

Cotațiile țițeiului au suferit câteva scăderi abrupte în ultimele zile, în condițiile în care cererea din China, cel mai mare importator din lume, continuă să se situeze în teritoriul incertitudinilor, pe măsură ce Beijing-ul continuă să impună noi restricții în cadrul politicii sale ”Zero Covid”. De pildă, Beijing-ul le-a cerut locuitorilor să nu părăsească orașul decât dacă este strict necesar, pentru a reduce răspândirea virusului.

Soluția găsită pare să confirme faptul că obiectivele plafonării prețului țițeiului rusesc au fost ambigue de la bun început. În vreme ce Statele Unite și-au propus să se asigure că petrolul rusesc nu dispare de tot de pe piață, reducând în același timp veniturile Moscovei din importuri, sancțiunile UE s-au concentrat, inițial, pe obiectivul reducerii la maximum al veniturilor care alimentează mașina de război a lui Vladimir Putin.

Ceea ce pare să fi rezultat din negocieri este o atenuare drastică a obiectivelor inițiale ale sancțiunilor vizate de UE.

În aceste condiții, grupul statelor UE care militează pentru o poziție de forță în raport cu Rusia – în principal Polonia și statele baltice – fac eforturi diplomatice majore pentru aprobarea unui nou pachet de sancțiuni UE împotriva Moscovei, cât mai curând posibil.

Săptămâna trecută, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a anunţat că UE ar urma să aibă toate reglementările finalizate la timp pentru introducerea, în data de 5 decembrie, a planului G7 privind plafonarea preţului la petrolul rusesc.

Tot începând cu data de 5 decembrie, UE va interzice importurile de ţiţei rusesc, urmând ca importurile de produse petroliere ruseşti să fie interzise din 5 februarie 2023, ceea ce va lipsi Rusia de veniturile importante din petrol şi va forţa unul din cei mai mari producători şi exportatori mondiali de petrol să caute alte pieţe de desfacere.

În plus, planul G7, care este destinat să se adauge embargoului UE, va permite furnizorilor de servicii de shipping să ajute la exportul de petrol rusesc, dar numai la preţuri plafonate mai jos. Şi această măsură ar urma să intre în vigoare tot la data de 5 decembrie.

”Sancţiunile noastre vor acoperi ţiţeiul brut pentru statele membre UE, deci nu vom mai cumpăra ţiţei rusesc începând din data de 5 decembrie, şi am acoperit posibilul decalaj de preţ pentru cumpărătorii internaţionali în cel de al optulea pachet de sancţiuni”, a declarat Kadri Simson.

Pe de altă parte, Agenţia Internaţională a Energiei a avertizat recent că o mişcare ce va lipsi Moscova de veniturile din exporturile de petrol ar crea şi mai multă incertitudine pe pieţele petroliere şi va pune şi mai multe presiuni asupra preţurilor, inclusiv la motorină.

scroll to top