Închide

Fruntași între codași | Supermarketurile nu fac destul pentru mediu și climă. Lidl și Delhaize mișcă ceva

Avatar
Plant Based Food Section Giant Heirloom Market 0 0 0

Foto: supermarketnews.com

Timp de citire: 2 minute

Supermarketurile nu fac încă suficient pentru mediu și climă: ele transferă cea mai mare parte a responsabilității către consumatori. Delhaize și Lidl apar ca fiind în frunte pe o piață europeană matură cum e cea belgiană, dar diferențele dintre lanțuri sunt mici.

Fac supermarketurile eforturi suficiente pentru a promova alimentele pe bază de plante și produse în mod durabil, precum și pentru a combate defrișările și risipa de alimente? RetailDetail citează Grupul de reflecție Questionmark, care a auditat Colruyt, Delhaize, Carrefour, Aldi și Lidl. Acești retialeri au o cotă de piață combinată de 80% în Belgia.

Studiul, denumit Superlist Environment, a analizat gama de produse, mediul din magazine, promoțiile și politica acestor lanțuri. Concluzia generală a acestuia este clară: supermarketurile ratează oportunități.

Lipsa interesului retailerilor pentru gama plant-based

Lanțurile de supermarketuri nu-și încurajează suficient clienții să consume mai multe alimente pe bază de plante: două din trei mese gata preparate conțin carne sau pește, abia 4 % sunt pe bază de plante.

Carnea și peștele sunt în centrul atenției în pliantele supermarketurilor, iar porțiile mari de carne reprezintă standardul.

Consumatorii trebuie să caute în mod activ produse sustenabile în gama de produse – dacă există vreunul.

La Aldi și Lidl, nu sunt disponibile opțiuni durabile în jumătate din grupele de produse analizate. De asemenea, nu există aproape niciun plan de acțiune pentru reducerea defrișărilor. Deșeurile și pierderile de alimente sunt în vizor, dar lipsesc obiectivele măsurabile și raportarea. Doar Delhaize, care în România deține rețeaua Mega Image, a publicat un plan de acțiune.

Fruntași între codași

Lidl și Delhaize apar ca fruntași în general, dar diferențele dintre supermarketuri sunt mici și fiecare lanț pune accente diferite.

În ceea ce privește tranziția către mai puțină carne și mai multe legume, Delhaize se descurcă mai bine decât Lidl, Aldi și Carrefour. Delhaize este, de asemenea, cu un pas înainte în ceea ce privește politica de combatere a risipei de alimente, dar este foarte în urmă în ceea ce privește acțiunile pentru o agricultură durabilă și împotriva defrișărilor.

În acest domeniu, Carrefour, Aldi și, mai ales, Lidl sunt în frunte în Belgia.

În termeni absoluți, însă, fiecare supermarket mai are încă mult loc pentru îmbunătățiri.

scroll to top