FT: noi indicii privind ingerința rusă în campania lui Călin Georgescu. Firele duc la Novosibirsk
O rețea de influență rusească activă în Franța și Germania în timpul pandemiei de Covid-19 a fost folosită și înainte de alegerile recent anulate din România, conform unor documente analizate și publicate într-o investigație de către publicația britanică Financial Times, citată de TVR Info.
AdNow, o firmă de publicitate online fondată în 2014 de cetățeni ruși, având sediul central la Moscova și o filială la Londra, a fost utilizată într-o campanie de dezinformare despre vaccinurile occidentale împotriva coronavirusului. Compania, care s-a mutat ulterior în Bulgaria, a desfășurat în ultimii ani campanii publicitare în România și Bulgaria, potrivit documentelor.
Informațiile au fost dezvăluite pentru prima dată de BG Elves, un grup bulgar de experți în securitate cibernetică, și de portalul românesc de investigații Snoop.ro.
”Se joacă cu ingineria socială, încearcă să declanșeze emoții pentru a te face să dai click pe reclamele lor înșelătoare”,
a declarat Petko Petkov de la BG Elves, care a analizat software-ul AdNow.
El a concluzionat că acesta utilizează un sistem avansat de profilare care colectează informații despre utilizatori, exploatabile în scopuri politice.
”Este foarte ușor să fii indus în eroare. Scopul final este să-ți ceară datele personale.”
Autoritățile române au anulat recent alegerile prezidențiale din cauza presupuselor ingerințe rusești în favoarea unui candidat pro-Putin, Călin Georgescu, care câștigase primul tur al scrutinului. Influenceri din social media care l-au promovat pe Georgescu au fost chemați la audieri, iar unul dintre sponsorii acestora este investigat pentru spălare de bani și finanțare ilegală a campaniei.
Comisia Europeană a lansat o investigație asupra rolului TikTok în ascensiunea inexplicabilă a lui Georgescu pe locul nouă în platformă în zilele premergătoare alegerilor. TikTok a negat orice implicare, iar Georgescu a respins acuzațiile privind legăturile cu Rusia sau cu campania pe rețelele sociale.
Documentele arată că, în ciuda mai multor schimbări de proprietate, AdNow are conexiuni cu cercuri de extremă dreapta pro-ruse din România și a jucat un rol semnificativ în pregătirea terenului pentru mesajele antivaccin, mistice și ultranaționaliste ale lui Georgescu.
AdNow a funcționat ca agent de publicitate online prin care clienții săi au putut să bombardeze susținătorii lui Georgescu cu reclame care au generat venituri estimate la două milioane de euro în ultimii ani, a declarat Victor Ilie, de la Snoop.
Un produs promovat prin AdNow a fost Toxic Off, o pastilă care pretinde că elimină paraziții și toxinele din corpul uman cu o rată de ”îmbunătățire generală a sănătății” de 100%.
”AdNow este prezentă de ani de zile, livrând publicului reclame, dezinformări despre sănătate și escrocherii financiare, ceea ce i-a pregătit pentru o campanie bruscă, cum a fost cea de pe TikTok. Într-o țară precum România, cu 19 milioane de oameni, dacă vezi 440 de milioane de reclame într-o lună, toate fiind pentru escrocherii sau medicamente false, asta poate educa oamenii să-și piardă încrederea în știință și rațiune”,
a spus Ilie.
Filiera siberiană
Fondatorul și directorul general al AdNow LLC între 2014 și 2018 a fost Yulia Serebryanskaya, absolventă a Universității de Stat din Novosibirsk, care a lucrat la campaniile prezidențiale ale lui Vladimir Putin și Dmitri Medvedev și a fost director de comunicare pentru partidul Rusia Unită.
Operațiunea AdNow din Rusia a fost implicată și într-o campanie masivă de dezinformare în Franța și Germania în timpul pandemiei de Covid-19, pentru a discredita eficacitatea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca, în timp ce Rusia își lansa propriul vaccin, Sputnik.
Principalul centru al AdNow din Rusia a fost vândut anul trecut și este acum deținut și operat de un georgian, Giorgi Abuladze, care și-a stabilit sediul central în Plovdiv, Bulgaria, alături de alte peste 50 de companii pe care le deține.
Datele analizate de BG Elves arată că un număr mare de angajați ai AdNow sunt ruși, mulți locuind în Novosibirsk și alte orașe din Rusia.
Abuladze a negat acuzațiile de promovare a propagandei rusești, susținând că a cumpărat AdNow de la un cetățean rus, dar că nu este implicat într-o campanie de dezinformare rusească.
”Am fost contactat de investigatorii bulgari, echivalentul local al FBI, și le-am oferit toate datele tehnice. Este o prostie, nu este adevărat. Voi face o declarație mai detaliată după ce autoritățile bulgare vor ajunge la o concluzie”,
a declarat el pentru Financial Times.
Fesenko, care s-a mutat la Budapesta în 2016, a declarat pentru FT că nu mai are nicio legătură cu vechea afacere, care fusese înființată la Londra deoarece Rusia era deja supusă sancțiunilor occidentale după anexarea Crimeei în 2014, iar partenerii internaționali ezitau să facă afaceri cu Moscova.
El a precizat că fondatorul, principalul proprietar și director executiv al AdNow era Mihail Serebryansky, fratele mai mic al Yuliei. Fesenko a susținut că, pe durata colaborării sale cu compania, aceasta nu avea nicio agendă politică.
Campania antivaccin a fost orchestratată de o companie numită Fazze, care a contactat influenceri din Franța și Germania pentru a răspândi știri false despre vaccinurile produse în SUA și Marea Britanie. Fazze a utilizat serverele de e-mail ale AdNow și adresa sa din Londra, deoarece proprietarul era „un prieten al lui Mike” care era „prea leneș să își înființeze propria afacere corect”, a declarat Fesenko, adăugând că AdNow nu avea nicio altă legătură cu campania.
Fazze a fost dizolvată după scandalul care a fost dezvăluit în 2021 de presa din Regatul Unit și SUA. Fesenko, care a părăsit AdNow după scandal, a spus că nu a avut niciun contact cu Fazze. El a menționat că AdNow a fost vândută după moartea Yuliei Serebryanskaya în 2023.
România – ”o țară mare, nu foarte săracă”. Românii – ”nu foarte bine educați”
Fesenko a explicat că escrocheriile financiare și medicamentele false sunt răspândite pe platformele publicitare deoarece acestea sunt ”mult mai profitabile decât vânzarea de cărți”. El a adăugat că AdNow și alte agenții similare au prosperat în regiune timp de aproape un deceniu.
”România a fost o piață destul de mare pentru acești publicitari. Este o țară mare, nu foarte săracă, iar oamenii nu sunt foarte bine educați”,
a spus el.
Paul-Olivier Dehaye, un matematician belgian care conduce o companie de inteligență artificială numită Hestia.ai, a descris publicitatea online drept ”dezinformarea viitorului”.
„Cu aceste instrumente, poți direcționa informații extrem de precise, până la nivel de indivizi și dispozitive individuale”,
a declarat Dehaye.
Instrumentele, a spus el, ”pot fi utilizate pentru a răspândi conținut strategic, inclusiv micro-influențare”.