Închide

Fundația Bill și Melinda Gates investește peste 1 miliard de dolari într-un nou vaccin

Avatar
syringe, shot, medicine

Fotografie de qimono pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Fundația Bill și Melinda Gates a anunțat că va aloca 1,2 miliarde de dolari pentru efortul de eradicare a poliomielitei la nivel mondial, potrivit AP.

Banii vor fi folosiți pentru a ajuta la implementarea strategiei Inițiativei globale de eradicare a poliomielitei, până în 2026. Inițiativa încearcă să elimine virusul poliomielitei în Pakistan și Afganistan, ultimele două țări endemice, a precizat fundația, într-un comunicat, transmis duminică.

De asemenea, banii vor fi folosiți pentru a opri apariția unor noi variante ale virusului. Anunțul a fost făcut duminică la Summitul Mondial al Sănătății de la Berlin.

Fundația afirmă, într-o declarație pe site-ul său, că a contribuit cu aproape 5 miliarde de dolari la inițiativa de eradicare a poliomielitei. Inițiativa încearcă să integreze campaniile de combatere a poliomielitei în servicii de sănătate mai largi, în timp ce extinde utilizarea noului vaccin oral antipoliomielitic de tip 2.

De asemenea, grupul depune eforturi pentru a face sistemele naționale de sănătate mai puternice, astfel încât țările să fie mai bine pregătite pentru viitoarele amenințări la adresa sănătății, se arată în declarație.

“Ultimii pași spre eradicare sunt de departe cei mai dificili. Dar fundația noastră rămâne dedicată unui viitor fără poliomielită și suntem optimiști că îl vom vedea în curând”, a declarat directorul general al fundației, Mark Suzman.

Pakistanul a raportat 20 de cazuri de poliomielită până în prezent în acest an, toate în provincia Khyber Pakhtunkhwa din nord-vestul țării.

Afganistanul, care a înregistrat două cazuri în acest an, nu a avut anterior acces la vaccinuri din cauza violențelor și a faptului că talibanii au interzis accesul echipelor de combatere a poliomielitei în zonele aflate sub controlul lor. Cu toate acestea, anul trecut, la câteva luni după ce au preluat controlul asupra Afganistanului, talibanii au fost de acord să permită lucrătorilor din domeniul sănătății din cadrul Națiunilor Unite să înceapă o campanie națională.

Pakistanul se luptă de mult timp cu militanții islamici care îi vizează pe lucrătorii cu poliomielită și pe polițiștii care îi protejează, susținând în mod fals că vaccinarea este o campanie occidentală de sterilizare a copiilor. În acest an, se confruntă și cu provocarea suplimentară a ploilor fără precedent care distrug rețelele de drumuri și unitățile sanitare, limitând campaniile de vaccinare și strămutând comunitățile.

În ciuda miliardelor de dolari care au fost investite în efortul de eradicare a poliomielitei începând din 1988 – programul costă aproximativ 1 miliard de dolari în fiecare an – Organizația Mondială a Sănătății și partenerii au ratat în repetate rânduri termenele limită pentru eradicarea bolii și au fost criticați în mod constant pentru că nu s-au adaptat la provocări. În ultimii ani, de exemplu, au existat mai multe cazuri de poliomielită legate de vaccinul oral utilizat în eforturile de eradicare decât cele cauzate de virusul sălbatic.

De asemenea, numeroși experți s-au întrebat dacă este nevoie de mai mulți bani pentru eradicarea poliomielitei, deoarece inițiativa este deja una dintre cele mai bine finanțate în domeniul sănătății publice mondiale și rareori s-a confruntat cu lipsuri de finanțare. Deși OMS și partenerii au redus incidența poliomielitei cu peste 99%, acest progres a fost realizat în mare parte în primii 10 ani. Boala rămâne încă înrădăcinată cu încăpățânare în regiunile devastate de război din Afganistan și Pakistan, iar în ultimii ani au existat zeci de focare declanșate de vaccinuri în Africa și în alte părți, inclusiv în SUA și Israel.

Un grup de experți independenți format pentru a evalua progresul eforturilor de eradicare a identificat în repetate rânduri greșeli strategice semnificative făcute de țări, OMS și donatorii acestora, avertizând că reticența acestora de a schimba cursul, printre alte aspecte, ar putea permite în cele din urmă reapariția poliomielitei.

Inițiativa de eradicare este un parteneriat public-privat condus de un grup de guverne naționale care include Fundația Gates, Rotary International, Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

scroll to top