Închide

Gadget-ul care nu poate lipsi din nicio bucătărie. Thailandezii au inventat smart-”iuțometrul”

Avatar
Iutometru

”Iuțometrul” inteligent, inventat de cercetătorii thailandezi.

Timp de citire: 2 minute

Unde în altă parte din lume s-ar fi putut inventa ”iuțometrul” dacă nu în Thailanda…? Cercetătorii thailandezi au dezvoltat un dispozitiv portabil, cu o formă sugestivă de ardei iute, care poate determina științific cât de iute este un ardei prin detectarea cantității de capsaicină pe care o conține, scrie publicația ”Engineering and Technology”.

Ardeii iute sunt un ingredient alimentar popular în întreaga lume. Toate tipurile de ardei iuți conțin substanța care le conferă iuțeala, capsaicina, iar gradul de iuțeală este dat de cantitatea de capsaicină conținută în unitatea de masă.

Pe lângă a conferi aroma picantă mâncărurilor, capsaicina are mai multe beneficii pentru sănătate, grație caracteristicilor anti-oxidante, anti-cancerigene și anti-inflamatorii. Prin urmare, cererea de capsaicină ca aditiv alimentar și ca agent farmaceutic este în creștere.

Profesorul Warakorn Limbut și colegii săi de la Universitatea Songkla din Thailanda au dorit să dezvolte o metodă simplă, precisă și ieftină pentru a măsura conținutul de capsaicină din ardeii iuți și din diverse mâncăruri preparate. Celelalte metode anterioare care au fost dezvoltate în acest scop sunt complicate, consumatoare de timp sau necesită instrumente scumpe și voluminoase.

Cercetătorii au realizat un dispozitiv portabil în formă de ardei iute care poate fi conectat la un smartphone pentru a afișa rezultatele analizei. Senzorul electrochimic din cadrul dispozitivului constă în nanoplachete din grafen dopat cu atomi de azot, pentru a-și îmbunătăți conductivitatea electrică.

În cadrul lansării dispozitivului, cercetătorii au făcut și o demonstrație. Când a fost așezată o picătură de capsaicină diluată pe senzorul aparatului, compusul a suferit reacții de oxidare și reducere, producând un curent electric detectat de dispozitiv.

După optimizarea senzorului, cercetătorii l-au folosit pentru a determina concentrațiile de capsaicină în șase probe uscate de ardei iute. Apoi, au încercat și cu tincturi de ardei iuți, obținute prin adăugarea acestora într-o soluție de alcool etilic.

Cercetătorii au descoperit că dispozitivul a măsurat cu exactitate concentrațiile de capsaicină de la 7,5-90 μmol/l în cele șase probe și a putut detecta până la 0,37 μmol/l în probele diluate.

scroll to top