Închide

Gadget-ul la care nu te-ai fi gândit: mașina care prepară orice băutură, de la cafea la vin și cocktail-uri

Avatar
Cana One Kitchen

Sursa foto: Cana.

Timp de citire: 2 minute

Start-up-ul californian Cana a prezentat în această săptămână prima ”imprimantă moleculară pentru băuturi” inventată vreodată, adică o mașinărie care ar putea prepara, cel puțin teoretic, orice fel de băutură și-ar dori posesorul său, potrivit publicației specializate în gadget-uri EnGadget.com.

Folosind un singur ”cartuş” cu un set de arome, aparatul poate amesteca ingredientele de bază în diferite proporții în așa fel încât, la final, să rezulte băutura dorită, indiferent că va fi vorba despre sucuri, băuturi răcoritoare, cafea, băuturi energizante, ba chiar vin şi cocktail-uri.

Cana One – așa cum se numește prima astfel de mașină produsă în serie de companie – este concepută pentru uz casnic și poate fi așezată fără probleme pe blatul din bucătărie.

Mașina permite utilizatorului să își selecteze nivelurile dorite de alcool, cofeină și zahăr din băutura lor, cu precizarea că alcoolul și cofeina pot fi blocate dintre ingredientele băuturilor, în cazul în care la Cana One au acces și copiii.

Start-up-ul spune că a colaborat cu numeroase mărci de băuturi din întreaga lume, creându-și astfel și propriile rețete de preparate.

Echipa de cercetători a celor de la Cana și-a petrecut ultimii trei ani studiind cele mai populare băuturi la nivel molecular, reușind să izoleze compușii chimici responsabili cu aromele și gusturile băuturilor respective. În acest fel, au reușit să sintetizeze aceste substanțe și să creeze seturile de ingrediente care sunt capabile ca, prin diverse combinații, să dea naștere unei mari varietăți de băuturi.

Sistemul care stă la baza funcționării noii mașinării folosește o ”tehnologie nouă de distribuire a lichidelor micro-fluidice” pentru a amesteca băuturile. Cei de la Cana susțin că cel puțin 90% din ceea ce bem este, în principiu, apă cu diverse arome, la care se mai poate adăuga zahăr sau alcool.

Pe lângă ineditul gadget-ului, compania susține că, prin intermediul Cana One, omenirea poate reduce deșeurile și emisiile asociate băuturilor consumate de oameni, care vor evita astfel băuturile îmbuteliate și conservate. Astfel, se poate reduce risipa de apă necesară pentru a cultiva ingredientele de bază pentru băuturi care pot fi obținute din aromele cuprinse în ”cartușul” Cana.

Compania va înlocui automat ”cartuşele” de ingrediente (care ar urma să dureze, în medie, aproximativ o lună), la nevoia clienților și fără costuri suplimentare. Pentru funcționarea deplină a aparatului, utilizatorul va trebui să cumpere separat ”cartușe” de alcool și zahăr, precum și o butelie de dioxid de carbon, pentru băuturile acidulate.

Rămâne de văzut cât de mult vor coincide aceste promisiuni cu realitatea utilizării frecvente a Cana One, în condițiile în care deocamdată compania abia a deschis lista de pre-achiziții. Aparatul se poate rezerva în schimbul a 99 de dolari, plătiți la momentul rezervării. Primele 10.000 de bucăți vor fi vândute cu 499 de dolari, iar ulterior prețul va crește la 799 de dolari. Livrările ar urma să înceapă din primele luni ale anului viitor, potrivit companiei.

Deocamdată, aparatul este disponibil doar pe piața din Statele Unite.

scroll to top