Închide

Gata cu bancurile cu albanezii și criza de elastic! Albania a lansat doi sateliți artificiali

Avatar
hunting, slingshot, childhood

Fotografie de rafaelpublio pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

În primele zile ale noului an, sateliții Albania 1 și Albania 2 și-au început aventura spațială, fiind lansați de la baza Cape Canaveral din Florida, în cadrul misiunii Transporter-6 a companiei americane SpaceX, fondată de Elon Musk. Vestea a fost anunțată de însuși premierul albanez, Edi Rama, printr-un mesaj video live pe Facebook, anunță agenția Albanian Daily News.

Lansarea este parte a unui contract care prevede utilizarea exclusivă a doi sateliți, pe o perioadă de trei ani, pentru monitorizarea teritoriului Albaniei, dezvoltarea capacităților tehnice și profesionale ale țării în vederea utilizării serviciilor prin satelit, pentru prelucrarea informațiilor geospațiale (GIS), precum și pentru furnizarea de produse de imagistică și alte componente ale acestuia, potrivit unei declarații a ministrului Apărării, Niko Peleshi, preluate de sursa citată.

Premierul Edi Rama a mai precizat că țara are mare nevoie de cei doi sateliți, din cauza situației create în urma eșecului eforturilor de eliminare a construcțiilor ilegale ridicate pe tot teritoriul țării.

Datele transmise de sateliți vor fi puse la dispoziția instituțiilor care se ocupă de amenajarea teritoriului, de gestionarea pădurilor, de stingerea și prevenirea incendiilor, precum și către instituțiile de protecție a mediului și agricultură.

scroll to top