Închide

Gazprom va înceta să mai trimită gaz rusesc prin conducta Yamal, care traversează Polonia

Avatar
The old gas stove on fire

Fotografie de KWON JUNHO pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Gigantul energetic de stat rus Gazprom a declarat că va înceta să mai trimită gaz rusesc prin conducta Yamal care traversează Polonia, după ce Kremlinul a impus sancțiuni unor companii străine.

Gazprom a spus că sancțiunile includ EuRoPol Gaz, care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

”A fost instituită o interdicție privind tranzacțiile și plățile în favoarea persoanelor sancționate, în special pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție a utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol Gaz pentru a transporta gaz rusesc prin Polonia”, a spus un reprezentant al Gazprom.

Este cea mai recentă tensiune pe gaz între Rusia și Polonia. Luna trecută, Gazprom a declarat că a oprit complet livrările către compania poloneză de gaz PGNiG și Bulgargaz din Bulgaria, după ce au refuzat să răspundă cererii Moscovei de a plăti în ruble și nu în euro sau dolari, scrie DCNews.

Conducta Yamal trece din Rusia prin Belarus spre Polonia și Germania. Potrivit analistului energetic Bruegel, acesta reprezintă o mică parte din fluxurile de gaze rusești către Europa, iar utilizarea sa a scăzut brusc de la începutul războiului.

Autoritatea germană de reglementare a energiei a minimizat impactul asupra livrărilor sale. Acesta a declarat pentru Reuters într-o declarație că oprirea fluxului de gaz prin Yamal nu va pune în pericol livrările germane, deoarece „aproape niciun gaz către Germania a trecut prin această conductă de săptămâni”.

scroll to top