Închide

Germania face mai ușoară schimbarea sexului în acte

Avatar
Cubes spelling the word transgender

Fotografie de Alexander Grey pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Parlamentul german a aprobat vineri o lege care va facilita considerabil schimbarea identității legale de gen și a prenumelui, informează Time.

Noua lege, care intră în vigoare la 1 noiembrie, permite persoanelor transsexuale să își schimbe genul legal prin completarea unui simplu formular de autodeclarare pentru a informa birourile de înregistrare. Potrivit legii anterioare, persoanele transsexuale trebuiau mai întâi să fie evaluate de doi psihiatri și să obțină permisiunea unei instanțe înainte de a-și putea schimba legal genul. Acum, în conformitate cu legea privind autodeterminarea, schimbările de nume și de gen vor fi procesate în termen de trei luni de la depunerea formularului de autodeclarare. Persoanele vor putea, de asemenea, să își schimbe identitatea legală de gen în non-binare.

În cazul copiilor cu vârsta sub 14 ani, legea va impune părinților să prezinte toate documentele relevante, în timp ce copiii cu vârsta de peste 14 ani vor putea să prezinte singuri documentele, cu aprobarea reprezentanților lor legali. În cazul în care reprezentanții legali ai copilului nu sunt de acord cu schimbarea, copilul poate totuși să treacă peste decizia acestora dacă obține aprobarea unei instanțe de familie. Odată ce numele și sexul persoanei sunt schimbate, acestea nu mai pot fi modificate din nou timp de cel puțin un an.

Legea anterioară în vigoare datează din 1980 și a fost criticată de mulți activiști trans ca fiind arhaică și dezumanizantă.

Deputata germană Nyke Slawik, care este transgender, a declarat că, în conformitate cu legea actuală, a cheltuit peste 2.000 de dolari pentru a obține evaluări de la medici pentru a-și schimba sexul legal.

“În sfârșit, vrem să facem acest lucru mai ușor”,

a declarat Slawik la televiziunea ARD.

“Multe alte țări au mers pe această cale, iar Germania nu face decât să urmeze exemplul, simplificând semnificativ această înregistrare”.

În 2023, Spania a adoptat o lege care permite persoanelor cu vârsta de peste 16 ani să își schimbe genul legal fără implicarea unor profesioniști din domeniul medical. În mod similar, în Marea Britanie, parlamentul scoțian a adoptat o lege care permite persoanelor fizice să își schimbe genul legal printr-o declarație pe proprie răspundere, atâta timp cât au peste 16 ani.

Cu toate acestea, proiectul de lege a fost atacat de partidele de dreapta din Germania, iar publicul german rămâne divizat pe această temă. Un sondaj realizat de YouGov pentru cotidianul Welt am Sonntag a arătat că 46% dintre respondenți sunt în favoarea proiectului de lege, în timp ce 41% sunt împotriva acestuia.

scroll to top