Închide

Germania recunoaște oficial ”genocidul uitat” și alocă 1,1 mld. EUR drept fonduri de căință

Avatar
Genocid Namibia

Prizonieri Herero. Sursa foto: BBC.

Timp de citire: 3 minute

Printr-o declarație făcută vineri de ministrul de Externe Heiko Maas, Germania a recunoscut oficial drept genocid crimele comise de trupele sale coloniale la începutul secolului al XX-lea împotriva popoarelor Herero și Nama care locuiau pe teritoriile care constituie astăzi Namibia, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul de externe Heiko Maas a declarat într-o declarație că, recunoscând ”suferința incomensurabilă” cauzate de Germania, Berlinul va crea un fond în valoare de 1,1 miliarde EUR care vor fi direcționate spre Namibia, comunitățile afectate urmând să joace rolul principal în privința deciziei de utilizare a acestei sume. Maas a mai precizat că cererile legale de despăgubire nu vor fi deduse din suma menționată.

Acordul de 1,1 mld. EUR va prevede plata fondurilor pe o perioadă de 30 de ani prin investiții pentru infrastructură, asistență medicală și programe de formare în beneficiul comunităților afectate.

Declarația Germaniei vine la finalul unei perioade de mai bine de cinci ani în care s-au purtat negocieri cu scopul găsirii unei căi comune spre o reconciliere autentică, în memoria victimelor, a explicat Maas.

Pentru acest scop, ”în calitate oficială, acelor evenimente le vom spune de acum pe nume, exact ceea ce au fost din perspectiva noastră de astăzi: un genocid”, a spus Maas.

Germania a început discuții cu guvernul namibian în 2015 cu privire la ceea ce a fost numit ”o reevaluare orientată spre viitor a stăpânirii coloniale germane”.

Fostul ministru al dezvoltării al Germaniei, Heidemarie Wieczorek-Zeul, a oferit prima scuză a țării sale pentru asasinate într-o călătorie în Namibia în 2004, când a spus că acțiunile țării sale ar putea fi considerate genocid, în termenii de astăzi, însă Berlinul a refuzat să ofere vreo compensație financiară, așa cum ceruseră namibienii. Aceeași poziție a fost menținută inclusiv la începutul noilor runde de negocieri, în 2015.

Heiko Maas va semna o declarație oficială, scrisă, care să ateste recunoașterea genocidului de către Germania, în capitala namibiană Windhoek, la începutul lunii iunie. Parlamentele din ambele țări trebuie apoi să ratifice declarația.

Cel mai probabil, în cadrul unei ceremonii din Parlamentul de la Windhoek, președintele german Frank-Walter Steinmeier își va cere oficial scuze pentru crimele țării sale comise în urmă cu peste un secol.

”Genocidul uitat”

Între 1884 și 1915, Imperiul German a stăpânit asupra teritoriilor care se numeau la acea dată Africa de Sud-Vest Germană, perioadă în care armata germană a înăbușit în sânge mai multe rebeliuni ale populațiilor locale, operațiuni care s-au soldat cu multe zeci de mii de crime.

Unul dintre cei mai sângeroși generali germani din perioada 1904-1908, la care se referă declarația privind genocidul, a fost generalul Lothar von Trotha, care a fost trimis să stingă o revoltă a populației Herero în 1904.

Generalul von Trotha, a emis un ordin de exterminare și Herero și Nama au fost obligați să își părăsească ținuturile și să plece în zona Omaheke, vestul deșertului Kalahari. Majoritatea au murit din cauza lipsei apei. Toți cei care au fost găsiți de militari încercând să se întoarcă acasă au fost fie uciși direct, fie trimiși în lagăre de concentrare.

Von Trotha a dat ordin ca bărbații Herero capturați să fie executați, în timp ce copiii și femeile urmau să fie trimiși în deșert, unde foamea și, mai ales, setea, urmau să le aducă oricum pieirea. Generalul susținea că nu este nevoie să se facă excepții pentru femei și copii, deoarece aceștia ”infectează trupele germane cu bolile lor”, iar insurecția împotriva poporului Herero ”este și rămâne începutul unei lupte rasiale”.

Printre istorici este îndeobște acceptat faptul că aproximativ 65.000 de etnici Herero, dintr-un total de circa 80.000 care trăiau în zonă la acea vreme, precum și cel puțin 10.000 din cei aproximativ 20.000 de etnici Nama, au fost uciși în intervalul de mai puțin de cinci ani.

Atrocitățile au rămas cunoscute drept ”genocidul uitat”, primul genocid al secolului trecut.

Ce spun namibienii despre soluția de reconciliere propusă de germani?

Unii reprezentanți ai popoarelor Herero și Nama și-au exprimat critici în legătură cu acordul, spunând că este vorba doar despre o acțiune de PR a Germaniei și o încercare de a păcăli guvernul namibian.

Totuși, niciunul dintre grupurile care exprimă obiecții – Autoritatea Tradițională Ovaherero și Asociația Liderilor Tradiționali Nama – nu pot fi considerați reprezentative pentru etnicii Herero și Nama.

scroll to top