Închide

Germania, plan colosal de atenuare a crizei costului vieții. Care este suma propusă de Scholz?

Avatar
brandenburger tor, dusk, dawn

Fotografie de ArtTower pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Coaliția cancelarului german Olaf Scholz a convenit asupra unui plan de ajutor în valoare de aproximativ 65 de miliarde de euro (65 de miliarde de dolari) pentru a ajuta milioane de gospodării care se confruntă cu creșterea prețurilor pe fondul celei mai dure crize energetice din Europa din ultimele decenii, potrivit Bloomberg.

Măsurile cheie includ o promisiune de a plafona — și chiar de a redistribui — profiturile uriașe realizate de companiile energetice pe fondul crizei actuale; creșterea plăților către pensionari, studenți, părinți și șomeri; și acțiuni pentru a controla ritmul astronomic în care prețurile la energie electrică cresc.

Măsurile sunt „un pas substanțial, mare pentru a oferi ajutor cetățenilor”, a declarat Scholz la conferința de presă pe care a susținut-o la cancelaria din Berlin pentru a prezenta acordul. Criza este „responsabilitatea lui Putin”, a spus el, referindu-se la președintele rus și la războiul din Ucraina.

Germania se confruntă cu o criză energetică în creștere încă de la decizia Rusiei de a opri livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1, ca urmare a atacului său asupra vecinului său și a sancțiunilor grele pe care comunitatea internațională le-a impus ulterior. Vineri, Gazprom a anunțat că nu va reporni conducta așa cum era planificat după trei zile de întreținere.

Guvernul german a reacționat prin activarea celei de-a doua etape a unui plan de urgență pe trei niveluri de gaz și are în vedere relaxarea mai multor politici de bază în domeniul energiei și al mediului pentru a atenua consecințele, inclusiv extinderea exploatării centralelor nucleare și pe cărbune. pe care plănuise să le închidă.

Germania a promis, de asemenea, că va sprijini un efort al Uniunii Europene de a reduce profiturile companiilor energetice, care este în prezent în discuție. O astfel de mișcare ar crea „o marjă de libertate financiară” care ar putea fi folosită pentru a atenua lovitura de la creșterea prețurilor asupra consumatorilor europeni, a spus guvernul.

Jurământul german vine înaintea unei întâlniri de urgență a miniștrilor energiei din bloc de vinerea viitoare. Alte măsuri pe care le va discuta reuniunea includ un plafon de preț pentru energia generată din surse regenerabile, cărbune și nuclear.

Cel mai recent pachet prezentat de guvernul german este al treilea de când Scholz a preluat mandatul la sfârșitul anului 2021 pentru a ajuta consumatorii și companiile să facă față inflației rapide. Reducerea totală se ridică acum la peste 95 de miliarde de euro și va duce la „cheltuieli suplimentare semnificative în bugetul federal”, a spus guvernul duminică.

Cifra de 65 de miliarde de euro pe care guvernul a dezvăluit-o duminică pentru a face față crizei include contribuții din partea guvernului federal, statelor și municipalităților. Componenta federală a celui mai recent plan este de aproximativ 40 de miliarde de euro, a spus mai devreme o persoană familiarizată cu problema.

Guvernul a declarat că a înaintat Parlamentului un proiect de buget care menține cheltuielile de anul viitor în limitele constituționale privind împrumuturile publice stabilite de așa-numita frână a datoriilor a Germaniei. Acesta a spus că „marja limitată de operare financiară” a bugetului va necesita „eforturi substanțiale din partea tuturor celor trei parteneri de coaliție” și a agențiilor guvernamentale.

Un alt element al pachetului de duminică este promisiunea de a continua să ofere un bilet subvenționat pentru călătorii la nivel național cu transportul public, acum că biletul de vară extrem de popular de 9 euro a expirat. Noua versiune va costa probabil între 49 și 69 de euro, a spus guvernul.

scroll to top