Închide

Germania vrea să cumpere un scut antirachetă care ar proteja și România și țările baltice

Avatar
Jmg9ndqwjmhhc2g9nde0yzllztjhndzlywi5ndm3ngzmotnlote2yjviztq=.thumb

foto: Getty Images

Timp de citire: < 1 minut

Guvernul german, pe care invazia rusă în Ucraina l-a convins că trebuie să investească în apărare, preconizează să achiziţioneze un sistem de apărare antirachetă israelian. Scutul, inspirat din “Iron Dome” (Domul de Fier) israelian, ar fi suficient de puternic pentru a apăra şi Polonia, România şi republicile baltice.

Decizia nu a fost încă luată în mod oficial, însă Partidul Social-Democrat al cancelarului federal Olaf Scholz, principala formaţiune a coaliţiei aflate la putere în Germania, o susţine, scriu jurnaliștii de la Bild, citați de RFI.

“Trebuie să ne apărăm mai bine împotriva ameninţării ruse. Pentru aceasta avem nevoie rapid de un scut antirachetă la scara Germaniei”, explică raportorul Bundestagului pentru bugetul de apărare, Andreas Schwarz.

Potrivit Bild, sistemul, inspirat din “Iron Dome” (Domul de Fier) israelian, ar costa circa 2 miliarde de euro şi ar putea fi operaţional din 2025, din trei situri în Germania.

Scutul ar fi suficient de puternic pentru a apăra şi Polonia, România şi republicile baltice.

După ani în care a investit puțin în apărare, Germania a întreprins la sfârşitul lui februarie o schimbare istorică, din cauza invaziei ruse asupra Ucrainei, care a avut efectul unei unde de şoc.

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat pe 27 februarie, la câteva zile după declanşarea invaziei ruse, o finanţare excepţională de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi obiectivul de a depăşi 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

scroll to top