Închide

Giganții din domeniul tehnologiei vor investi peste 9 miliarde de dolari în Arabia Saudită

Avatar
mosque, islam, saudi arabia

Fotografie de AnonymousTraveller pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Arabia Saudită a atras investiții de peste 9 miliarde de dolari în tehnologiile viitorului, inclusiv din partea giganților americani Microsoft și Oracle Corp, care construiesc regiuni cloud în regat, a declarat luni un ministru al guvernului, potrivit Reuters.

Ministrul saudit al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Abdullah Alswaha, a declarat că Microsoft va investi 2,1 miliarde de dolari într-un cloud super-scaler global, în timp ce Oracle s-a angajat să investească 1,5 miliarde de dolari pentru a construi o nouă regiune cloud în Riad.

“Investițiile… vor consolida poziția regatului Arabiei Saudite ca fiind cea mai mare piață digitală din Orientul Mijlociu și Africa de Nord”, a declarat Alswaha la LEAP, un forum internațional de tehnologie care are loc la Riad.

Alswaha nu a oferit detalii privind calendarul. Oracle a declarat pentru Reuters că investiția va fi făcută pe parcursul mai multor ani.

Oficialii saudiți au făcut presiuni asupra companiilor internaționale să investească în regat și să își mute sediile regionale la Riad pentru a beneficia de contracte guvernamentale.

Regatul a investit sute de miliarde de dolari într-un plan economic, cunoscut sub numele de Vision 2030, condus de conducătorul său de facto, prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Dar s-a luptat să atragă investiții străine directe (ISD), unul dintre pilonii Vision 2030, care vizează diversificarea economiei în afara petrolului.

Ministrul a declarat că firma chineză Huawei va investi, de asemenea, 400 de milioane de dolari în infrastructura cloud pentru serviciile sale din Arabia Saudită și o altă regiune cloud în parteneriat cu gigantul petrolier Aramco.

În cadrul forumului au fost investite alte 4,5 miliarde de dolari în active globale și locale din mai multe sectoare, a adăugat Alswaha.

Tonomus, o filială a proiectului NEOM semnat de prințul moștenitor, în valoare de 500 de miliarde de dolari, a declarat anul trecut că a investit 1 miliard de dolari în 2022 în AI, inclusiv o platformă metaversală.

Cererea crescută pentru cloud computing a împins companii de tehnologie precum Oracle, Microsoft, Amazon și Google să înființeze centre de date în întreaga lume pentru a accelera transferul de date.

scroll to top