Închide

ULTIMA ORĂ: Gigantul Apple, vizat de o anchetă a Consiliului Concurenței, pentru abuz de poziție dominantă

Avatar
apple logo on glass window

Fotografie de Laurenz Heymann pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Consiliul Concurenței a demarat o investigație împotriva Apple privind o posibilă încălcare a regulilor de concurență pe piața publicității, prin aplicațiile pe dispozitivele mobile iOS, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Sunt vizate în anchetă companiile Apple Inc. și Apple Distribution International Limited – denumite împreună ”Apple” – pe piața publicității prin aplicații pe dispozitive mobile iOS.

Potrivit Consiliului Concurenței, Apple și-a dezvoltat un sistem integrat vertical și închis, sistem care include diferite niveluri de componente hardware, software și servicii online,  nepermițând niciunui alt magazin de distribuire de aplicații să fie instalat pe dispozitivele sale, cu excepția celui propriu, AppStore.

În acest context, Autoritatea de concurență are indicii că Apple ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața distribuției aplicațiilor pe iOS, limitând accesul la datele utilizatorilor folosite pentru scopuri publicitare și, în același timp, favorizând propriile servicii tehnologice de afișare a publicității online în aplicațiile compatibile iOS.

”Autoritatea are suspiciuni că prin introducerea politicii ATT («App Tracking Transparency»), Apple a încurajat utilizatorii să limiteze accesul altor aplicații la profilul publicitar IDFA («Identifier for Advertisers»), ceea ce a condus la o restrângere a concurenței pe piața publicității prin aplicații pe dispozitive mobile iOS, având efecte asupra tuturor actorilor implicați, agențiile de publicitate, dezvoltatorii de aplicații, prestatorii servicii de atribuire sau performanță etc., cât și asupra consumatorilor finali”, precizează comunicatul citat.

Mai multe autorități de concurență din Uniunea Europeană, cum ar fi Franța, Italia, Germania și Polonia, au în derulare investigații privind practici asemănătoare.

Consiliul Concurenței mai precizează că legislația în domeniul concurenţei nu interzice deţinerea unei poziţii dominante, ci utilizarea acesteia în mod anticoncurenţial (abuziv) în relaţiile comerciale cu alte companii ori faţă de consumatorii finali.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor, arată Consiliul Concurenței în încheierea comunicatului.

scroll to top