Șeful celei mai mari bănci din lume și globul de cristal: cum vor arăta serviciile bancare în lumea AI?
Directorul executiv al JPMorgan Chase & Co., Jamie Dimon, recunoaște că nu urmează – ba chiar face fix pe dos – un precept binecunoscut care spune să nu-ți pui toate ouăle într-un singur coș și mizează totul pe inteligența artificială (AI). Șeful celei mai mari bănci din lume și-a prezentat mai pe larg viziunea privind viitorul banilor și al averilor într-o lume AI în cel mai recent episod al emisiunii The Circuit, din seria Bloomberg Originals.
Dacă veți vrea să apelați la sfaturile unui viitor chatbot al băncii, să-l numim ChatJPM, după acronimul băncii, ca să-i cereți un sfat, va fi posibil? De pildă, dacă îl veți întreba
”Am 30 de ani, ce ar trebui să fac?”,
răspunsul lui va fi unul util, eficient?
Da, spune Dimon fără vreo ezitare.
”Într-un fel, noi chiar facem asta încă de azi”, a spus în interviul acordat jurnalistei Bloomberg Emily Chang.
Inteligența artificială face deja parte din serviciile pe care JPMorgan le oferă în cadrul pachetelor de gestionare a averilor (private banking), iar în curând tehnologia va deveni tot mai sofisticată, anticipează Dimon.
”AI-ul va ști din ce în ce mai multe amănunte despre tine, va vrea să învețe despre tine, va analiza tipare de comportament, de investiții, și va fi în stare să ia din trecut exemple de succes, exemple de bune practici. Va fi un ajutor enorm în acest tip de situații”, a adăugat Dimon.
Într-o scrisoare recentă către acționari, Dimon a dedicat o secțiune semnificativă importanței AI pentru JPMorgan, în particular, și pentru societate, în general.
El a trasat o paralelă între emergența tehnologiei AI și importanța apariției altor tehnologii de răscruce în istoria umanității, precum ”tiparul, motorul cu abur, electricitatea, computerele și internetul”.
Banca americană are deja mii de angajați care lucrează la dezvoltarea tehnologiei AI și adaptarea sa la mediul bancar.
AI, înger și demon pentru angajați
Dimon declara anterior, într-un interviu acordat tot pentru Bloomberg, că inteligența artificială va fi încorporată în fiecare dintre procesele băncii, inclusiv în activitățile de tranzacționare, cercetare, hedging sau servicii de relații cu clienți. Nu i se vor lăsa pe mână deciziile capitale, însă ar funcționa precum un copilot la raliuri, spunea el.
Dimon mai spunea că AI-ul va aduce îmbunătățiri dramatice în calitatea vieții angajaților, însă, la fel ca în cazul oricărei noi tehnologi, vor fi și unele posturi care vor dispărea cu totul.
Acum, șeful JPMorgan precizează că instrumentele AI încep deja să genereze venituri pentru bancă și că este de așteptat ca progresele viitoare ale tehnologiei să producă și mai multe beneficii concrete, în termeni de eficiență financiară.
O super-aplicație financiară, care să știe orice? Nu tocmai
Dimon spune că o ”super-aplicație” financiară – adică una care să știe să facă orice și să o facă mai bine decât cel mai bine pregătit angajat uman – nu este o variantă plauzibilă și nici dezirabilă.
Au încercat-o chinezii, spune el, și nu le-a ieșit decât într-o oarecare măsură.
În 2018, Dimon a trimis o echipă de cercetători ai băncii în China pentru a afla ampnunte despre popularele platforme chinezești care s-au extins cu game aproape nesfârșite de servicii, precum Alipay, dezvoltată de Alibaba. și WeChat, a celor de la Tencent. Erau aplicații care integrau servicii extrem de diverse, de la rețele de socializare la comerț electronic și platforme de vlogging, toate integrate într-un singur hub central.
Echipa s-a întors în SUA și a construit o diagramă cu toate super-aplicațiile din China și serviciile pe care le oferă clienților, însă, după câteva zile de analiză, Dimon a ajuns la concluzia că, decât o ”aplicație pentru toate”, hipercentralizată, soluția mai eficientă și mai potrivită pieței americane ar fi apariția unei sumedenii de ”mini super-aplicații”, care să știe un singur lucru, dar să-l știe la perfecțiune.
JPMorgan are deja planuri în curs de implementare de a se extinde în turism și în industria de hoteluri și restaurante.
”Există toate aceste sub-piețe adiacente pe care le atacăm cu servicii bazate pe noile tehnologii și vor fi din ce în ce mai mult influențate de AI. Practic, cam orice serviciu vom oferi, acesta se va baza pe inteligența artificială”, spune Dimon.
Hei, chatbot-ule! Ce să fac ca să mă îmbogățesc rapid?
Ce s-ar întâmpla dacă un client îl va întreba pe viitorul chatbot al JPMorgan ce și cum să facă pentru a se îmbogăți cât mai repede?
”Sper că îi va spune că e nebun”, a răspuns Dimon.
El a adăugat că trebuie înțeles bine că tehnologia are încă limitele sale.
”AI-ul nu o să poată să aleagă infailibil titlurile pe care să îți spună să investești. Chiar dacă ar găsi acțiunile care ar avea un preț perfect la momentul respectiv pe piață, nici AI-ul nu ar putea alege fără cusur.”
Și totuși, conchide Dimon, tehnologia AI este cea care ne duce cu un pas mai aproape de un viitor în care ne vom putea pune banii ”pe pilot automat”.