Închide

Gigantul farma francez Sanofi a ieșit la cumpărături. Ținta: o companie specializată în ARNm

Avatar
analysis, analyzing, beaker

Fotografie de ckstockphoto pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Gigantul francez din industria farmaceutică Sanofi își va achiziționa partenerul cu care dezvoltă produse bazate pe tehnologia ARN-ului mesager, Translate Bio Inc., în schimbul unei sume de circa 3,2 miliarde de dolari, în încercarea producătorului francez de a nu rămâne în urma marilor săi rivali globali în ceea ce privește implementarea tehnologiei aflată în spatele unora dintre cele mai bine vândute vaccinuri anti-Covid-19 din lume, potrivit Bloomberg.

Cele două părți au căzut de acord ca Sanofi să plătească 38 de dolari pentru fiecare acțiune Translate Bio, un preț cu 30% peste prețul de închidere de luni. Wimal Kapadia, analist la compania Bernstein, crede că prețul pipărat plătit de francezi nu indică o afacere proastă, ba dimpotrivă, Sanofi va primi accesul pe un segment al pieței ”extrem de fierbinte și în plin avânt”.

În trecut, Sanofi era una dintre companiile cele mai active pe segmentul vaccinurilor, însă criza Covid-19 i-a prins nepregătiți pe francezi tocmai pe segmentul tehnologiilor ARN-ului mesager, unde BioNTech SE și Moderna Inc., alte companii cu mulți ani de experiență în spate, au reușit să dezvolte vaccinuri viabile, vândute deja în miliarde de exemplare. De altfel, cele două companii au fost răsplătite generos pentru munca lor de pionierat, evaluarea de piață a Modernei ajungând la 140 de miliarde de dolari la cotațiile de luni, iar evaluarea BioNTech a trecut de 80 de miliarde de dolari.

Pfizer Inc., partenerul american al nemților de la BioNTech, a declarat săptămâna trecută că vaccinul dezvoltat în parteneriat ar putea aduce venituri de 33,5 miliarde de dolari doar anul acesta.

Strategia celor de la Sanofi trece dincolo de segmentul vaccinurilor, propunându-și să valorifice tehnologia ARN-mesager pentru tratamente utile într-o gamă largă de afecțiuni. De altfel, BioNTech începuse să cerceteze tehnologia, în tentativa de a descoperi un leac pentru cancer.

”Scopul nostru este acela de a valorifica potențialul tehnologie ARNm în alte domenii strategice, cum ar fi imunologia, oncologia și tratamentul bolilor rare, în plus față de producția de vaccinuri”, a declarat CEO-ul Sanofi, Paul Hudson.

În urma anunțului, acțiunile Sanofi au crescut cu mai puțin de 1% la Paris, în timp ce Translate Bio a crescut cu 30% în tranzacțiile realizate înaintea deschiderii ședințelor la bursele americane.

Board-urile de conducere ale ambelor companii au aprobat tranzacția, potrivit unui comunicat dat publicității marți.

În ciuda unei tradiții îndelungate în materie de vaccinuri, compania franceză nu a lansat încă pe piață un vaccin împotriva Covid-19. Principalul vaccin-candidat pe care l-au anunțat francezii se baza pe tehnologia proteinei recombinante, deja utilizată în vaccinurile companiei împotriva gripei sezoniere. Dezvoltarea produsului a fost întârziată cu câteva luni, poate chiar un an, aflându-se acum în ultima fază de testare. Obținerea unei autorizări provizorii ar putea să se întâmple până la sfârșitul anului.

Concomitent, francezii au lucrat, împreună cu Translate Bio, și la un vaccin baza pe tehnologia ARN-ului mesager, încă din martie 2020. Anterior, în 2018, cele două companii încheiaseră un parteneriat pentru a dezvolta vaccinuri cu ARN mesager pentru cinci agenți patogeni ai unor boli infecțioase. Vaccinul împotriva Covid-19 pe care îl dezvoltă împreună se află în prezent într-un proces incipient de testare, cu rezultate așteptate până la sfârșitul lunii septembrie, urmând să primească o eventuală autorizare abia în 2022.

Translate Bio, companie americană cu sediul în Lexington, Massachusetts, dezvoltă în această perioadă și un vaccin antigripal împreună cu Sanofi, procesul fiind, de asemenea, într-un stadiu incipient. Laboratoarele sale se mai concentrează și pe anumite terapii experimentale pentru fibroza chistică și pentru alte afecțiuni pulmonare, alături de tratamente pentru boli care afectează ficatul.

”Sanofi se chinuie din greu pentru a-și ajunge competitorii din zona ARNm, așa cum francezilor li s-a mai întâmplat în trecut și în alte sub-domenii, precum tratamentele pentru cancer sau diabet”, a declarat Jean-Jacques Le Fur, analist la Bryan, Garnier & Co.

CEO-ul Translate Bio, Ronald Renaud, și cel mai mare acționar al companiei americane de biotehnologie, Baupost Group LLC, au semnat ambele angajamente obligatorii de sprijin a ofertei de licitație, acțiunile deținute deja de Sanofi reprezentând aproximativ 30% din totalul acțiunilor rămase, a transmis compania. Este de așteptat ca acordul să se finalizeze spre sfârșitul trimestrului în curs.

O altă companie care cercetează tehnologia ARN-ului mesager, aflată în centrul atenției mondiale în ultimul an, este CureVac, deși eforturile sale pentru obținerea unui vaccin împotriva Covid-19 a produs rezultate dezamăgitoare. Compania germană de biotehnologie lucrează acum la un vaccin de generația a doua, împreună cu GlaxoSmithKline – un alt gigant al industriei farmaceutice mondiale care și-a dezamăgit investitorii și acționarii prin faptul că nu a reușit să se impună în cursa pentru obținerea mult râvnitului vaccin anti-Covid-19.

scroll to top