Gigantul Honeywell susține că a găsit metoda de a transforma plasticul înapoi în petrol

,
Autor:    -  
plastic, processing, waste
Fotografie de pasja1000 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Compania americană Honeywell International susține că a dezvoltat o metodă viabilă din punct de vedere comercial pentru a transforma deșeurile de plastic de calitate scăzută înapoi în fracțiuni petroliere de o calitate suficientă pentru a alimenta instalațiile unei rafinării, scrie Bloomberg.

Gigantul industrial cu afaceri în industria chimică, a echipamentelor de automatizare, a pieselor pentru aeronave și cu interese în numeroase alte domenii inovative a anunțat colaborarea cu compania spaniolă de infrastructură Sacyr SA pentru construcția și operarea primei fabrici care utilizează acest proces, o instalație care, potrivit planurilor, ar putea să transforme anual 30.000 de tone de deșeuri din plastic în materie primă pentru rafinării.

Honeywell va folosi o tehnologie pe care spune că a perfecționat-o vreme de zeci de ani în cadrul diviziei sale UOP Honeywell (Universal Oil Products), pentru a reuși eliminarea impurităților din hidrocarburile obținute după prelucrarea deșeurilor, înainte ca acestea să fie rafinate mai departe pentru producerea de combustibili sau de noi materiale plastice, a declarat Gavin Towler, directorul tehnologic al diviziei de materiale și tehnologii de înaltă performanță a companiei.

”Suntem în punctul în care tehnologia de selectare a deșeurilor și cea de conversie pot să funcționeze împreună. Putem, așadar, să prelucrăm deșeuri mixte din plastic și să le transformăm înapoi în petrol de înaltă calitate”, a spus Towler într-un interviu telefonic pentru Bloomberg.

Towler nu a dorit să dezvăluie costurile de construcție a fabricii și nici ce parte din noua afacere va fi gestionată de Honeywell.

Tehnologia pe care Honeywell spune că a dezvoltat-o reprezintă un progres enorm al felului în care se face astăzi valorificare deșeurilor din plastic, prin piroliză.

Tehnologia pirolizei nu este nouă în industria reciclării plasticului, fiind folosită și de numeroase alte companii. Însă, vechea metodă nu poate să asigure decât reciclarea materialelor plastice sub forma de deșeuri de calitate înaltă, cum ar fi sticlele de plastic transparent. Abia aproximativ 2% din deșeurile de plastic pot fi acum transformate în materie primă reutilizabilă, în timp ce mai mult de jumătate sunt incinerate sau aruncate în gropile de gunoi, iar alte 30% sunt deșeuri care ajung adesea în căile navigabile sau în oceanele lumii.

Plasticul fabricat folosind noua tehnologie poate conduce la o reducere cu 57% a emisiilor de dioxid de carbon în comparație cu producerea aceleiași cantități de plastic virgin din materii prime fosile, potrivit datelor prezentate de Honeywell.

Honeywell a mai transmis că negociază cu mai mulți parteneri pentru construcția și operarea de fabrici noi care să folosească noua tehnologie. Clienții direcți vor fi rafinăriile de petrol care produc materiale plastice, ale căror clienți sunt, la rândul lor, companiile producătoare de ambalaje din industria bunurilor de larg consum.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!