Închide

Glume proaste de la Guvern: alocare de 1000 de lei pentru patrimoniul Brâncuși de la Târgu Jiu

Avatar
the table of silence, sculpture, brancusi

Fotografie de AdinaVoicu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Administraţia locală din Târgu Jiu a primit suma de 1.000 de lei pentru a se ocupa de conservarea şi promovarea operelor lui Constantin Brâncuşi. Primarul oraşului, Marcel Romanescu, admite că vina pentru această situaţie nu o are doar Ministerul Culturii, ci şi directorul centrului care se ocupă de conservarea şi promovarea operelor marelui sculptor, instituţie care nu a depus proiecte pentru accesarea de fonduri, scrie News.ro.

”Am primit doar o mie de lei, însă la momentul acesta nu pot să dau vina doar pe reprezentanţii Ministerului Culturii, pentru că noi am avut un director la Centrul Constantin Brâncuşi, care de cinci ani de zile nu a făcut mai nimic. Nici cei de la Minister nu pot finanţa proiecte care nu stau în picioare. Deci vina nu aparţine în totalitate reprezentanţilor Ministerului Culturii; dacă vii cu un proiect fezabil, care se poate preta pe ceea ce avem noi de făcut la Târgu Jiu, s-ar putea şi Ministerul să se aplece mut mai corect asupra sumelor pe care trebuie să le aloce. Nu am avut până în momentul de faţă sume alocate de la bugetul de stat pentru operele brâncuşiene. Este prima sumă, e adevărat, este ridicolă, din punctul meu de vedere decât să ne fi acordat o mie de lei mai bine ne acordau asistenţa de specialitate pentru ceea ce ne dorim să facem la Târgu Jiu”, a declarat primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, pentru News.ro.

Întrebat ce va face cu suma primită de la Ministerul Culturii pentru a se ocupa de operele lui Brâncuşi, Marcel Romanescu răspunde că niciun proiect nu poate demara cu acest buget.

”Cred că suma asta putem să o folosim pentru corespondenţa cu instituţiile publice centrale şi din judeţul Gorj, nu cred că putem să o folosim în alt scop. Ca să demarăm ceva cu o mie de lei, nici nu ştiu ce am putea demara acum”, mai spune edilul.

Acesta a explicat că de o lună fostul manager al Centrului de conservare şi promovare ”Constantin Brâncuşi” nu mai este în funcţie, contractul său de management expirând după cinci ani, iar postul este ocupat interimar de o altă persoană. Între timp, postul de manager al Centrului a fost scos la concurs.

Marcel Romanescu a subliniat că administraţia locală a făcut demersuri pentru atragere de fonduri din alte surse, obţinând finanţare pe asistenţă tehnică pentru două proiecte care vizează reabilitarea ”Aleii scaunelor” şi pentru grădina publică, proiecte pentru care sunt în derulare procedurile de licitaţie.

scroll to top