Închide

GM primește o lovitură de 9,3 miliarde de dolari din cauza acordurilor de muncă

Avatar
automobile, cadillac, eldorado

Fotografie de fabersam pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

General Motors a declarat miercuri că noile sale acorduri de muncă, după o grevă îndelungată în SUA, o vor costa 9,3 miliarde de dolari, chiar dacă a anunțat răscumpărări de acțiuni în valoare de 10 miliarde de dolari, o creștere a dividendelor cu 33% și cheltuieli “substanțial mai mici” la unitatea sa de robotaxi Cruise, potrivit Reuters.

Răscumpărarea este echivalentă, la prețul de închidere de marți, cu aproape un sfert din acțiunile ordinare ale GM. Acțiunile sale au scăzut cu aproximativ 14% în acest an, înainte de a crește miercuri cu 9,8%, la 31,71 dolari. Acțiunile sunt încă sub prețul de 33,66 dolari la care au închis chiar înainte de începerea grevei UAW, pe 15 septembrie.

Acțiunile Ford și Stellantis, compania mamă a Chrysler, care au fost de asemenea afectate de greva UAW, au crescut cu 4,3% și, respectiv, 4,8%.

GM a redus așteptările de profit pentru 2023 după greva din SUA a sindicatului United Auto Workers (UAW).

Constructorul auto din Detroit s-a luptat să își majoreze prețul acțiunilor în timp ce se confrunta cu greva și cu problemele de la unitatea sa Cruise de vehicule cu conducere autonomă și cu lansarea noilor sale vehicule electrice.

“În sfârșit, niște vești bune pentru GM, iar acestea au fost perspective și comentarii puternice din partea Barra & Co după dezastrul UAW”, a declarat analistul Wedbush Securities, Daniel Ives, într-un e-mail. “Acum este vorba de a pune trenul înapoi pe șine și acesta este un început excelent”.

Costurile suplimentare de 9,3 miliarde de dolari până în 2028 se referă la acordurile cu UAW și sindicatul canadian Unifor și se traduc prin aproximativ 575 de dolari pe vehicul pe durata de viață a acordurilor.

Noile previziuni ale GM au redus venitul net preconizat atribuibil acționarilor pentru 2023 la un interval cuprins între 9,1 și 9,7 miliarde de dolari, față de perspectiva anterioară de 9,3 și 10,7 miliarde de dolari.

Aceasta include un impact estimat de 1,1 miliarde de dolari, ajustat la EBIT, din cauza grevei UAW, care a durat puțin peste șase săptămâni, în principal din cauza pierderilor de producție. Impactul total în 2023 este de 1,3 miliarde de dolari, incluzând salariile și beneficiile mai mari din acord.

“Acum că avem un contract ratificat și o cale clară de urmat care include o mai mare eficiență a investițiilor operaționale, putem relua returnarea capitalului către acționari conform planului nostru”, a declarat Mary Barra, CEO-ul GM, în cadrul unei conferințe telefonice cu investitorii, în timpul căreia oficialii au prezentat obiectivele actualizate ale celui mai mare producător auto din SUA.

Cu toate acestea, ea a recunoscut, de asemenea, că prețul acțiunilor GM a fost “dezamăgitor pentru toată lumea”, arătând cum acțiunile, la aproximativ 28 de dolari, erau cu 15% sub prețul ofertei publice inițiale a GM din 2010.

În prezent, acțiunile GM se tranzacționează de 4,4 ori mai mult decât estimările de profit viitor, sub 6,3 pentru Ford, 8,8 pentru Toyota și 66,1 pentru liderul pieței de vehicule electrice, Tesla. Cu toate acestea, multiplii prețului acțiunilor Volkswagen și Stellantis sunt chiar mai mici, de 3,5 fiecare.

GM a declarat la începutul acestui an că va reduce costurile fixe cu 2 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2024, iar apoi a continuat în iulie cu planuri de reducere a costurilor cu încă 1 miliard de dolari. În aprilie, GM a declarat că aproximativ 5.000 de salariați au acceptat răscumpărări.

GM a spus că va reduce costurile la Cruise, care a suspendat toate testele din SUA după ce un accident produs luna trecută în California a determinat autoritățile de reglementare din acest stat să interzică companiei să testeze vehicule fără șofer. Cruise, care taie locuri de muncă, a pierdut peste 700 de milioane de dolari în al treilea trimestru și peste 8 miliarde de dolari din 2016.

“Ne așteptăm ca ritmul de expansiune al Cruise să fie mai deliberat atunci când își va relua operațiunile, ceea ce va duce la cheltuieli substanțial mai mici în 2024 decât în 2023”, a declarat Barra.

Directorul financiar al GM, Paul Jacobson, a declarat că cheltuielile pentru Cruise în 2024 vor fi mai mici cu “sute de milioane de dolari”.

Barra a adăugat că GM trebuie să “reconstruiască încrederea” cu autoritățile de reglementare statale și federale, precum și cu alte persoane cu care Cruise lucrează.

Barra s-a declarat “dezamăgită” de producția de vehicule electrice din acest an din cauza dificultăților legate de asamblarea modulelor de baterii, dar GM se așteaptă la o producție “semnificativ mai mare” și la marje de profit “semnificativ îmbunătățite” în această activitate în 2024. Jacobson a declarat că GM țintește marje înainte de impozitare cu o singură cifră pentru EV-uri până în 2025, inclusiv beneficiile Legii privind reducerea inflației.

Cu toate acestea, GM a mai spus că noile înțelegeri privind forța de muncă vor adăuga 3 dolari pe kilowatt-oră la costurile celulelor de baterii.

GM se confruntă acum cu costuri mai mari în cadrul unui nou contract cu UAW. Compania a declarat că își finalizează bugetul pentru anul viitor “care va compensa în totalitate costurile suplimentare ale noilor noastre acorduri de muncă și ale planului pe termen lung pe care îl executăm”.

Profesorul Erik Gordon, de la Universitatea din Michigan, a declarat că acțiunile GM au contrazis argumentele companiei din timpul grevei, potrivit cărora nu își putea permite un acord profitabil pentru muncitorii săi din SUA.

GM se așteaptă să își majoreze dividendul trimestrial al acțiunilor ordinare cu 3 cenți, până la 12 cenți pe acțiune, începând cu 2024.

scroll to top