Închide

Goana după vaccinuri | Pakistanezii fac cozi la centrele de vaccinare să cumpere Sputnik V

Avatar
Pakistan Vaccin

Sursa foto: Associated Press.

Timp de citire: 2 minute

Mii de pakistanezi au dat fuga la centrele de vaccinare în weekend-ul recent încheiat, când a început prima rundă de vânzări comerciale a vaccinurilor rusești anti-COVID-19, Sputnik V. În metropola Karachi din sudul țării, stocurile disponibile pe piață s-au epuizat deja, scrie Reuters.

Autoritățile din Pakistan vaccinează gratuit personalul medical și persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, dar campania s-a derulat până acum cu destulă lentoare. În luna februarie, au decis să permită importurile comerciale de vaccinuri prin intermediul sectorului privat, în beneficiul publicului larg.

Pe piața liberă, primul lot de vaccinuri disponibil la vânzare s-a comercializat cu aproximativ 12.000 de rupii pakistaneze (circa 80 de dolari), pentru pachetul de două doze.

În ciuda costului, mai multe centre de vaccinare au înregistrat cozi lungi, la unele dintre cele din orașul Karachi oamenii fiind nevoiți să aștepte chiar și trei ore. Cei mai mulți dintre cei care formau cozile erau tineri pakistanezi, încă ne-eligibili pentru vaccinarea gratuită asigurată de autorități.

Deși vânzarea privată a vaccinurilor a început, guvernul și importatorii sunt încă blocați într-o dispută privind prețurile.

Inițial, Pakistanul a fost de acord să excepteze importurile de vaccinuri de la legea prin care prețurile lor erau plafonate, însă ulterior a anulat această excepție și a anunțat că va stabili prețurile maximale.

O companie farmaceutică importase deja 50.000 de doze de Sputnik V și a dat guvernul în judecată, unde a avut câștig de cauză, obținând un ordin provizoriu care îi permite să vândă vaccinurile la orice preț, până la stabilirea unui preț maximal de către autorități.

Mai multe companii, printre care și una dintre cele mai mari bănci din Pakistan, au achiziționat cantități mari de vaccinuri pentru imunizările personalului propriu, potrivit unor oficiali pakistanezi.

Începerea campaniei de vânzare privată a vaccinurilor coincide cu creșterea numărului de noi infecții, iar unitățile sanitare se umplu rapid până la capacitatea maximă.

Numărul pacienților aflați acum în îngrijiri critice a ajuns la 3.568, cel mai mare de când a început pandemia, a declarat pe Twitter un ministru al cabinetului, Asad Umar. Până în prezent, Pakistanul a raportat 687.908 de infecții și 14.778 de decese.

scroll to top