Închide

Google va permite dezvoltatorilor Android să utilizeze sisteme terţe de plată în Europa

Avatar
chrome, google chrome, android

Fotografie de deepanker70 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Forţat de noua legislaţie europeană, Google se vede nevoit să dea voie dezvoltatorilor să folosească şi alte sisteme de plată, însă o face cu propriile condiţii şi limitări, care s-ar putea să nu fie pe placul autorităţilor, potrivit CNBC.

Dezvoltatorii de aplicaţii pentru Android vor putea folosi sisteme terţe de plată în Spaţiul Economic European, care include 27 de ţări, printre care se numără şi România.

Însă, noua regulă este va fi valabilă doar pentru aplicaţii, nu şi pentru jocuri, care în mod tradiţional şi în special pe Android generează venituri mai mari şi, automat, plătesc comisioane mai mari către Google.

De asemenea, Google va opri comision şi din tranzacţiile realizate cu alte sisteme de plăţi, iar acesta va fi mai mic cu doar 3% decât comisionul pentru plăţile făcute cu sistemul pus la dispoziţie de Google.

În mod normal, Google opreşte 15% de la dezvoltatorii care au venituri de sub un milion de dolari pe an şi 30% de la cei care trec de un milion de dolari venituri anuale. Asta înseamnă că, pentru tranzacţiile cu sistemele terţe de plată, comisioanele vor fi de 12% respectiv 27%.

Cele trei procente diferenţă lasă o marjă extrem de mică de manevră pentru companiile care ar încerca să concureze cu sistemul de plată Google, ceea ce este o avantajare clară a propriului sistem de plată şi o obstrucţionare a viitorilor competitori.

Google este forţat să ia această măsură de legislaţia DMA (Digital Markets Act) adoptată recent. Însă, în condiţiile în care autorităţile nu sunt mulţumite de modul în care Google interpretează legea, ar putea aplica prevederile privind nerespectarea acesteia, ceea ce înseamnă amenzi de 10% din veniturile globale sau chiar de 20% în cazul încălcărilor repetate.

scroll to top