Închide

Producătorii de citrice din Europa Mediterană, bântuiți de spectrul falimentului

Avatar
citrus, fruit, orange

Fotografie de marijana1 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cultivatorii și producătorii de citrice care provin din țările sudice ale Uniunii Europene, riverane Mării Mediterane – în principal Spania, Italia și Grecia – se confruntă cu probleme fără precedent, fiind prinși în ochiul unei ”furtuni perfecte”. Principala cauză: devalorizarea simultană și bruscă a monedelor naționale din Turcia și Egipt, situație în prețurile citricelor din cele două țări devin mult mai competitive ca preț în raport cu cele din UE, arată o analiză realizată de specialiștii publicației de specialitate East-Fruit.com.

Deși prețurilor cu care pleacă citricele din Turcia sau Egipt spre Europa și se adaugă costuri logistice suplimentare, deprecierea monedelor celor două țări face ca citricele să fie extrem de competitive ca preț.

Mai mult, statele UE riverane Mediteranei se confruntă, în ultimii cel puțin doi ani, cu o creștere importantă a costurilor de producție și cu lipsa forței de muncă necesare culesului fructelor, ceea ce îi obligă pe fermieri să își crească costurile cu angajații, chiar cu riscul de a suporta anumite pierderi.

Cea mai mare amenințare pentru europeni vine din Egipt, care pune presiune chiar și asupra prețurilor citricelor exportate din Turcia.

Fedir Rybalko, expert în comerțul internațional cu legume și fructe și consultant internațional al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), atrage atenția că exportatorii de citrice din țările sud-europene s-ar putea confrunta cu un val de falimente, însă valul ar putea să pornească, întâi de toate, chiar din Turcia.

Exporturile de citrice reprezintă o sursă importantă de aport valutar atât pentru Turcia, cât și pentru Egipt.

În 2023, Turcia a încasat suma-record de 1,1 miliarde de dolari din exporturile de citrice, în timp ce Egiptul a încasat ceva mai puțin, aproximativ 0,8 miliarde de dolari.

Peste 90% din exporturile de citrice ale Egiptului sunt reprezentate de portocale proaspete, în timp ce Turcia exportă în principal mandarine și lămâi. Cu toate acestea, chiar și volumele mici de lămâi și mandarine exportate de egipteni ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra prețurilor produselor exportate de Turcia.

Pe de altă parte, portocalele egiptene pun o presiune enormă asupra prețurilor portocalelor din Spania.

De parcă nu ar fi fost de ajuns, mai există un factor care stresează suplimentar situația din piața citricelor din Europa: blocajele logistice din Marea Roșie, cauzate de atacurile rebelilor Houthi, susținuți de Iran. Problemele din Marea Roșie obligă atât Turcia, cât și Egiptul să se orienteze tot mai mult spre piața Uniunii Europene, spre care rutele de transport sunt sigure.

În plus, ambele țări vând o parte semnificativă a producției de citrice către Rusia. Însă, cum și rubla rusească s-a devalorizat semnificativ, cererea de pe piața rusească este foarte instabilă, așa încât exportatorii turci și egipteni preferă să vândă pe piețe mai previzibile și la prețuri mai bune, cu tot riscul de a-și deteriora relațiile tradiționale și de vechime cu partenerii ruși.

scroll to top