Aroganța și disprețul lui Trump și Vance au un singur efect: unirea Europei de partea Ucrainei

, , ,
Autor:    -  
Foto: Profimedia

Timp de citire: 5 minute

Un meci al declarațiilor, cu replici tăioase a izbucnit vineri în Biroul Oval între președintele Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, care spera să facă apel la SUA pentru garanții de securitate în timpul călătoriei sale la Washington. Statele europene au reacționat la unison de partea ui Zelenski și au anunțat strângerea rândurilor în fața unui posibil nou agresor, inimaginabil în urmă cu câteva săptămâni: chiar Statele Unite ale Americii.

Potrivit analistului David Frum, Trump și Vance au dezvăluit în fața americanilor și a aliaților Americii orientarea lor către Rusia și ostilitatea față de Ucraina și președintele său, fără nicio urmă de strategie diplomatică sau de interes pentru securitatea națională a SUA.

Ridicând tonul, arogantul Trump și victima Zelenski – împreună cu disprețuitorul vicepreședinte SUA, JD Vance – s-au angajat într-o discuție tensionată cu privire la natura sprijinului SUA și dacă Zelenski a demonstrat suficientă recunoștință pentru poporul american în timpul războiului.

„Nu ești într-adevăr într-o poziție bună acum”, l-a certat Trump pe Zelenski, ridicând vocea.

„ Te joci cu al treilea război mondial”,

a continuat președintele SUA.

Vance l-a numit pe Zelensky „nerespectuos” pentru că a încercat să justifice conflictul în public.

Volodimir Zelenski i-a replicat nervos în mai multe rânduri președintelui Trump, spunând că Ucraina a mulțumit SUA pentru ajutor.

”Eu vrea să opresc războiul”, a spus Trump. ”Nu ați vorbit cu mine, ați vorbit cu Biden, care nu este prea deștept. Trump v-a dat rachete Javelin. Nu aveți cărți în mână”, a mai spus Trump.

Președintele Donald Trump a susținut că a ieși puternic împotriva președintelui rus Vladimir Putin ar fi contraproductiv pentru a ajunge la un acord de pace între Rusia și Ucraina și a respins temerile că el se aliniază prea mult cu liderul rus.

„Ei bine, dacă nu m-aș alinia cu amândoi, nu ai avea niciodată o înțelegere. Vrei să spun lucruri groaznice despre Putin și apoi să spun: „Bună, Vladimir. Cum ne descurcăm cu afacerea?’ Nu funcționează așa. Nu sunt aliniat cu Putin. Nu sunt aliniat cu nimeni. Sunt aliniat cu Statele Unite ale Americii și, pentru binele lumii, sunt aliniat cu lumea și vreau să termin chestia asta”,

a spus Trump alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Biroul Oval.

Referindu-se la Zelensky, Trump a continuat:

„Vedeți ura pe care o are pentru Putin – este foarte greu pentru mine să fac o înțelegere cu acest tip de ură”.

„Sunt aliniat cu lumea”, a adăugat Trump. „Sunt aliniat cu Europa. Vreau să văd dacă reușim asta.”

Trump a spus că nu se va ajunge la un acord printr-o atitudine dură cu Putin.

„Vrei să vezi pe cineva dur? Aș putea fi atât de dur, dar nu vei ajunge niciodată la o înțelegere așa”, a spus el.

Donald Trump a refuzat să se refere la concesiile pe care ar trebui să le facă Rusia

Președintele Donald Trump a refuzat să ofere detalii dacă administrația sa va oferi asistență suplimentară de securitate în urma acordului de vineri cu Ucraina privind minerale rare, spunând din nou reporterilor de la Casa Albă că consideră că președintele rus Vladimir Putin este „foarte serios” în ceea ce privește încheierea războiului, „și când acordul va fi încheiat, nu cred că vorbim despre securitate”.

„Toată lumea a vorbit zilele trecute, tot ce a vorbit a fost despre securitate”, a spus Trump. „Am spus: „Lasă-mă mai întâi să fac înțelegerea, trebuie să fac mai întâi afacerea.” Nu îmi fac griji pentru securitate în acest moment, trebuie să avem o înțelegere.

Pentru că chiar acum, săptămâna trecută, 2.000 de soldați au murit de ambele părți, 2.000 și pierd 1.000, 2.000, 3.000 pe săptămână. Deci, în timp ce stăm aici și vorbim, oamenii sunt împușcați și mor pe câmpul de luptă.”

Președintele, care a declarat anterior că Ucraina va trebui să renunțe la aspirațiile sale de a adera la NATO și ar putea fi nevoită să cedeze un teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului, dar a refuzat să spună ce concesii ar putea avea de făcut Rusia pentru a pune capăt războiului, a evitat încă o dată să ofere detalii despre la ce ar trebui să renunțe Rusia.

Zelenski a spus că scopul său a fost „să ne salveze țara, valorile, libertatea noastră, democrația. Și, desigur, fără compromisuri” cu Putin. Ulterior, Trump a respins ultima parte.

„Cred că va trebui să faci mereu compromisuri. Nu poți face tranzacții fără compromisuri. Deci, cu siguranță (Zelensky) va trebui să facă niște compromisuri, dar sperăm că nu vor fi atât de mari pe cât cred unii oameni că va trebui să faceți. Asta este tot ce putem face.”,

a spus Trump.

Replica dură dată de Zelenski

Zelenski a avertizat în mod repetat că orice acord fără garanții de securitate nu ar fi suficient.

„Când vorbim despre garanții de securitate, când europenii sunt pregătiți pentru război, au nevoie de sprijin SUA. Dacă nu vor exista [trupe] ale Statelor Unite, nu vom avea niciun contingent european.

El a explicat de ce: Putin nu se va opri niciodată și va merge din ce în ce mai departe. El ne urăște.

Știi, nu este vorba despre mine. Îi urăște pe ucraineni. El crede că nu suntem o națiune. Se gândește și a împărtășit asta cu, cred că poate și cu echipa ta, nu știu, dar cu toți europenii din media, oficial și nu, a spus mereu că nu există o astfel de țară, o astfel de națiune, o astfel de limbă și o astfel de viață precum cea ucraineana.

Nu, chiar nu îi respectă pe toți ucrainenii și vrea să ne distrugă”.

Incertitudini privind garanțiile de securitate

Trump a fost, de asemenea, întrebat despre garanțiile de securitate și a spus că se pune accentul pe dorința SUA să aibă „lucrători acolo, care sapă, sapă, sapă, … luând pământul brut, astfel încât să putem crea o mulțime de produse grozave în această țară”.

Nu cred că veți avea nevoie de multă siguranță. Cred că odată ce această afacere este încheiată, s-a terminat. Rusia nu va dori să se întoarcă și nimeni nu va dori să se întoarcă.

Dar Zelenski nu a fost convins, spunând că Putin a încălcat încetarea focului și acordurile cu alte țări de 25 de ori, inclusiv când Trump era președinte în 2016.

„De aceea nu vom accepta niciodată doar o încetare a focului. Nu va funcționa fără garanții de securitate. … Acest document nu este suficient, este suficientă o armată puternică, pentru că soldaților săi le este frică”, a spus el.

Ce trebuie să facă Europa şi Ucraina?

“Nu trebuie să se mai teamă de forţa militară a Rusiei, care nu mai există. Iar un război nuclear nu poate fi pornit de către Rusia, căci  ar fi imediat spulberată de forţa convenţională şi nucleară a NATO. Rusia ştie toate aceste lucruri, de aceea n-a folosit arme nucleare convenţionale în războiul cu Ucraina.

Forţa economică a UE şi a Ucrainei, la care se adaugă Marea Britanie, Canada, Australia şi alte ţări, este suficientă să pună la pământ Rusia, care îşi trage veniturile doar din exporturi de hidrocarburi, nu are tehnologie, iar cu excepţia Chinei şi a Coreei de Nord, nu mai are parteneri externi economic şi militar.

În concluzie, în câteva luni sau un an, Rusia va capota economic şi militar şi va trebui să accepte condiţiile păcii impuse de Ucraina şi Europa, nu de Trump şi Vance. Este necesară unitatea ţărilor Europei, şi ajutorul acordat Ucrainei, care să înlocuiască şi ajutorul american, posibil să dispară la ordinele lui Trump.

Există şi anticorpi americani. America nu se reduce la MAGA. Mai devreme sau mai târziu, Trump şi echipa lui vor fi goniţi de la Casa Alba, pentru că nu înţeleg epoca în care trăim. Nu mai suntem în epoca mafiei din sudul Italiei.”, spune Ștefan Vlaston într-un editorial publicat sâmbătă pe blogurile Adevărul.

De altfel, încă de vineri seara, au curs mesajele de susținere pentru Ucraina, publicate pe X sau Facebook, din partea celor mai importanți lideri ai țărilor europene. Europa este mai unită în mod cert. Și pentru asta trebuie să mulțumim administrației americane, care a schimbat macazul pentru mulți ani în defavoarea prietenilor istorici europeni.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!