Amazon rambursează 1,9 milioane de euro către peste 700 de muncitori saudiți pentru taxe ilegale
Retailerul online Amazon a declarat vineri că a plătit 1,9 milioane de dolari pentru peste 700 de lucrători sub contract din Arabia Saudită, ca rambursare pentru taxe de recrutare ilegale, printre alte presupuse încălcări, potrivit Fashion United.
În octombrie, Amnesty International a acuzat Amazon de o serie de abuzuri împotriva lucrătorilor din regatul din Golf, bogat în petrol, ceea ce a determinat multinaționala cu sediul în SUA să lanseze o anchetă.
“Am descoperit cazuri în care lucrătorilor contractați li s-a cerut să plătească taxe, inclusiv taxe de recrutare și alte costuri” de către agenții de recrutare saudiți și companiile de furnizare a forței de muncă, a precizat Amazon într-o declarație postată pe site-ul său.
Ancheta a scos la iveală și alte încălcări ale politicilor companiei sale, inclusiv “condiții de locuit inferioare standardelor, nereguli contractuale și salariale și întârzieri în soluționarea plângerilor lucrătorilor”, a precizat aceasta.
Ca urmare, “Amazon a plătit 1,9 milioane de dolari în rambursări către peste 700 de lucrători sub contract”, a adăugat comunicatul.
Raportul Amnesty s-a bazat pe mărturiile a 22 de bărbați din Nepal care au lucrat în depozite din Riad sau din orașul de coastă saudit Jeddah începând cu anul 2021, potrivit organizației pentru drepturile omului cu sediul la Londra.
Acesta a constatat că muncitorii migranți angajați în depozitele Amazon din Arabia Saudită au suferit condiții de trai “îngrozitoare”, riscuri de siguranță la locul de muncă și furturi salariale.
Amnesty a acuzat agenții de recrutare și două companii saudite de furnizare a forței de muncă că i-au înșelat pe lucrătorii migranți care credeau că vor fi angajați direct de Amazon și au contractat împrumuturi abrupte pentru a plăti taxele de recrutare.
Companiile de furnizare a forței de muncă au amenințat, de asemenea, că vor impune amenzi mari lucrătorilor care doresc să își scurteze contractele, lăsându-i efectiv blocați în regatul din Golf, a declarat grupul pentru drepturile omului.
Răspunzând la rambursările Amazon, Steve Cockburn, șeful departamentului de justiție economică și socială al Amnesty, a calificat această măsură drept un “pas vital”, dar a spus că mai sunt multe de făcut.
“Remediile ar trebui să fie extinse și la sutele de alți lucrători contractați de Amazon care au părăsit deja compania sau țara”, a spus el într-o declarație.
Aceștia “probabil că s-au confruntat cu abuzuri similare, inclusiv înșelăciune, furt de salarii și taxe de recrutare mari. Și ei merită dreptate și compensații”.