Închide

Greta Thunberg: COP26, festival global de spălare a imaginii. A fost un eșec!

Avatar
Greta

Foto: Reuters

Timp de citire: 2 minute

Activista suedeză Greta Thunberg a calificat summitul ONU privind schimbările climatice de la Glasgow drept „un eșec” în timpul unui protest în masă din orașul scoțian, cerând acțiuni mai rapide din partea liderilor pentru a aborda situația de urgență.

Potrivit RFI, Thunberg a susținut că angajamentele făcute de unele dintre state, în timpul COP26, de a-și accelera reducerile de emisii de gaze cu efect de seră au reprezentat nimic mai mult decât „o celebrare de două săptămâni a acelorași activități obișnuite.”

„Nu este un secret pentru nimeni că COP26 a fost un eșec”, a declarat ea în fața câtorva mii de tineri, folosindu-se de sintagma deja cunoscută, ,,bla-bla-bla”, pentru a descrie conferința.

„Aceasta nu mai este o conferință privind clima. A devenit acum un festival global de greenwashing”, de spălare a imaginii, a explicat activista, acuzându-i încă o dată pe lideri de inacțiune.

Delegații din aproape 200 de țări s-au adunat la Glasgow pentru a stabili cum să atingă obiectivele Acordului de la Paris de limitare a creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius.

În prima săptămână de discuții, țările au anunțat planuri de a elimina treptat utilizarea cărbunelui și de a pune capăt finanțării străine pentru combustibili fosili, dar au existat puține detalii cu privire la modul în care planifică decarbonizarea în masă despre care oamenii de știință spun că este necesară.

Promisiunile au urmat unei evaluări majore care a arătat că emisiile globale de CO2 vor reveni în 2021 la nivelurile pre-pandemie.

,,Asumați-vă responsabilitatea”

„Ei nu pot ignora consensul științific și nici pe noi”, a mai spus Thunberg.

Inspirați de ea, milioane de tineri au ieșit pe străzile din întreaga lume în 2019 pentru a-și chema liderii să acționeze mai rapid și mai puternic împotriva încălzirii globale.

Întrerupte temporar de pandemia de Covid-19, aceste demonstrații săptămânale din fiecare vineri (Fridays for Future) se reiau acum, conduse de muza lor scandinavă, ale cărei sloganuri de șoc se regăsesc pe bannerele celor prezenți. „Liderii noștri nu conduc. Așa arată adevărata conducere”, a spus ea, făcând un gest către mulțimea adunată la Glasgow.

La Glasgow, poliția a declarat anterior că se aștepta ca până la 50.000 de oameni să defileze pe străzi, în timp ce organizatorii au susținut ulterior că au participat peste 100.000.

scroll to top