Închide

Groenlanda și-a decis viitorul, într-un scrutin urmărit atent de industria minieră globală

Avatar
tasiilaq, east greenland, greenland

Fotografie de Barni1 pe Pixabay

Principalul partid de opoziție din Groenlanda, Inuit Ataqatigiit (IA), a câștigat alegerile anticipate organizate marți, devenind partidul dominant în Parlamentul de la Nuuk, după ce a obținut puțin mai mult de o treime din voturile valabil exprimate, anunță Reuters.

Rezultatul alegerilor a fost urmărit cu sufletul la gură de giganții industriei miniere internaționale care intenționează să exploateze vastele resurse minerale virgine din Groenlanda. Prin acest rezultat, groenlandezii pun la îndoială viitorul unui uriaș proiect minier la Kvanefjeld/Kuannersuit, în sudul insulei arctice, unde se află unul dintre cele mai mari zăcăminte de pământuri rare din lume.

Cu aproape toate voturile numărate, partidul independentist de stânga Inuit Ataqatigiit (IA) a obținut 37% din voturi, scoțând de la guvernare partidul social-democrat tradițional Siumut, care a obținut 29% din voturi, conform rezultatelor oficiale. Siumut a dominat viaţa politică din Groenlanda după obţinerea autonomiei în 1979 şi a condus guvernul local până acum. Liderul partidului, Erk Jansen, și-a recunoscut înfrângerea.

Liderul IA, Múte Bourup Egede, în vârstă de 34 de ani, va fi primul care va încerca să formeze un nou guvern. Dacă va reuși, Egede ar urma să devină cel mai tânăr prim-ministru din lume, chiar dacă va fi un şef de guvern în deplin exercițiu al puterii.

La anunțarea rezultatelor, el a declarat pentru televiziunea groenlandeză KNR:

”Mulţumim populaţiei care ne-a acordat încredere pentru a munci de acum încolo, în următorii patru ani, având în minte exclusiv nevoile oamenilor!”

Deși nu s-a pronunțat explicit împotriva mineritului, partidul său are un puternic accent ecologist. În ce privește proiectul minier de la Kvanefjeld/Kuannersuit, IA s-a pronunțat explicit pentru stoparea acestuia.

Zăcământul este considerat unul dintre cele mai bogate din lume în minereuri de uraniu și pământuri rare, un grup de 17 metale grele utilizate în dispozitivele de înaltă tehnologie, cum ar fi telefoanele inteligente, ecranele plate, mașinile electrice, tehnicile militare avansate sau în industria de aparatură medicală.

Deși majoritatea groenlandezilor consideră că mineritul este o cale importantă care ar putea să-i conducă spre independență, proiectul Kvanefjeld/Kuannersuit a fost măr al discordiei vreme de ani de zile, dând naștere la clivaje profunde atât în rândul membrilor autorităților guvernamentale, cât și al populației, cu privire la preocupările de mediu.

Insula Groenlanda are o populație de 56.000 de locuitori și, din punct de vedere politic, face parte din Regatul Danemarcei, însă se bucură de o largă autonomie.

scroll to top