Închide

NY nu mai e orașul cu cei mai mulți miliardari. Unde au acum casa cei mai mulți bogați ai lumii?

Avatar
the scenery, beijing, nest

Fotografie de walter688 pe Pixabay

Pentru prima dată, Beijingul găzduiește în acest moment mai mulți miliardari decât New York-ul, conform revistei Forbes. Capitala chineză a câștigat 33 de miliardari în ultimul an, ajungând la 100 – cu unul mai mult decât New York, care are 99. SUA are în continuare mai mulți miliardari decât orice altă țară, dar China a consemnat cea mai mare creștere din lume a numărului de miliardari în ultimul an.

Lumea are oficial o nouă capitală a miliardarilor. Pentru prima dată, Beijingul găzduiește mai mulți miliardari decât New York, conform listei anuale a miliardarilor mondiali, întocmită de Forbes.

Capitala chineză a câștigat 33 de noi miliardari în 2020, ajungând la un total de 100 de miliardari și trecând la mustață de New York, care găzduiește 99 de miliardari. În ciuda unui an turbulent, Big Apple a adăugat totuși 7 noi miliardari în același interval de timp.

În ceea ce privește populația totală, New York City are doar 40% din dimensiunea Beijingului, cu o populație de 8,4 milioane față de cei aproximativ 21 de milioane din Beijing.

Londra a adăugat, de asemenea, încă 7 rezidenți miliardari, chiar dacă a coborât de pe locul 5, pe locul 7, fiind cea mai populară locație pentru averile de zece cifre.

Moscova a coborât și ea un loc, de pe 3 pe 4, Hong Kong a coborât de pe 2 pe 3, în timp ce Mumbai și San Francisco, ambele cu 48 de miliardari, sunt la egalitate pe locul 8.

Cel mai bogat rezident din Beijing este Zhang Yiming, fondatorul companiei-mamă a TikTok, ByteDance, cu o avere de 35,6 miliarde de dolari. În New York, fostul primar Michael Bloomberg este listat cel mai bogat rezident, cu o valoare netă de 59 de miliarde de dolari.

SUA a fost de-a lungul timpului gazda celor mai mulți miliardari ai lumii, dar China a recuperat în ultimul timp. China și Hong Kong au produs 210 noi miliardari în ultimul an, mai mult decât orice altă națiune, potrivit raportului Forbes.

Forbes listează cinci orașe chineze în primele 10 din lume, ca reședință pentru cei mai mulți miliardari, inclusiv regiunea administrativă specială Hong Kong pe locul trei, cu 80 de miliardari, Shenzhen pe locul cinci cu 68 și Shanghai pe locul șase cu 64 de miliardari.

Singurul alt oraș din SUA care a prins top 10 e San Francisco, pe locul opt cu 48 de miliardari.

Cei ultra-bogați au devenit și mai bogați anul trecut, în ciuda pandemiei și recesiunii economice. La nivel global, 660 de persoane au devenit noi miliardari, aducând totalul mondial la 2.755 de miliardari, valoarea cumulată a acestora fiind de 13,1 trilioane de dolari, per Forbes.

Pandemia COVID-19 a evidențiat decalajul dintre miliardarii lumii și restul cetățenilor. În SUA, de exemplu, miliardarii s-au îmbogățit cu 44% în timpul pandemiei, a raportat recent publicația Insider. În aceeași perioadă de timp, 80 de milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă și aproape 8 milioane au căzut în sărăcie.

Iată cele 10 orașe din lume cu cei mai mulți miliardari:

  1. Beijing – 100 de miliardari
  2. New York – 99 de miliardari
  3. Hong Kong – 80 de miliardari
  4. Moscova – 79 de miliardari
  5. Shenzen – 68 de miliardari
  6. Shanghai – 64 de miliardari
  7. Londra – 63 de miliardari
  8. Mumbai – 48 de miliardari
  9. San Francisco – 48 de miliardari
  10. Hanghzou – 47 de miliardari
scroll to top