Închide

Grupul petrolier american Exxon Mobil dă în judecată UE, din cauza taxei speciale impuse grupurilor petroliere

Avatar
Old exxon sign in the sky, with wires sweeping the shot.

Fotografie de Justin pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Grupul petrolier american Exxon Mobil dă în judecată Uniunea Europeană, în încercarea de a o forţa să renunţe la noua taxă excepţională impusă grupurilor petroliere, argumentând că Bruxelles-ul şi-a depăşit autoritatea legală prin impunerea taxei, transmite Reuters.

Impozitul pe profit excepţional este ”contraproductiv”, descurajează investiţiile şi subminează încrederea investitorilor, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Exxon, Casey Norton.

Exxon va lua în considerare taxa, în timp ce ia în considerare investiţiile viitoare de mai multe miliarde de euro în aprovizionarea cu energie şi tranziţia Europei, a spus el.

”Dacă investim aici depinde în primul rând de cât de atractivă şi competitivă va fi Europa”, a spus Norton.

Financial Times a scris pentru prima dată despre acest proces, miercuri.

Taxele excepţionale pe profit impuse de Europa ar putea costa cel puţin 2 miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2023, a declarat directorul financiar Kathryn Mikells, într-o discuţie cu analiştii, pe 8 decembrie.

Exxon a declarat că a investit 3 miliarde de dolari în ultimul deceniu în proiecte de rafinării în Europa. Proiectele ajută grupul să livreze mai multe produse energetice, într-un moment în care Europa încearcă să-şi reducă importurile din Rusia.

scroll to top