Închide

Guvernul alocă granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Avatar
money, bank notes, euro notes

Fotografie de MabelAmber pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru a compensa creşterile de costuri privind stocurile de materie primă, de transport, depozitare şi procesare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, care a precizat că fiecare astfel de întreprindere va beneficia de până la 500.000 euro.

“În sprijinul fermierilor aş vrea să semnalez faptul că producătorii români din industria alimentară vor putea beneficia de granturi până la 500.000 euro pentru fiecare întreprindere pentru a depăşi dificultăţile generate de efectele războiului din Ucraina. Agresiunea militară rusă din ţara vecină a atras o serie întreagă de probleme de natură a afecta lanţurile de aprovizionare, dar şi funcţionarea multor componente ale economiei şi agriculturii”, a declarat Cărbunaru, la finalul şedinţei de guvern.

El a menţionat că această schemă se va aplica pe teritoriul României până la 30 iunie 2023.

“Guvernul, prin decizia de astăzi, va aloca 200 de milioane euro sub formă de granturi pentru a compensa creşterile de costuri privind stocurile de materie primă, de transport, depozitare şi procesare. E o schemă care se va aplica pe teritoriul României până la data de 30 iunie 2023 şi se va putea acumula cu orice alte forme de sprijin pe care Guvernul le asigură cu finanţare de la bugetul de stat, având aceleaşi costuri eligibile identificabile”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Dan Cărbunaru a mai anunţat că ordonanţa de urgenţă referitoare la producătorii agricoli afectaţi de secetă, aflată pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului, a fost amânată pentru a fi completată.

“În privinţa ordonanţei de urgenţă care s-a aflat astăzi pe ordinea de zi, pentru producătorii agricoli afectaţi de secetă cu culturi înfiinţate în toamna anului trecut, această decizie va fi optimizată, va fi cumulată cu un cadru mai larg optimizat care să acopere o paletă mai largă de beneficiari. În perioada imediat următoare vom reveni cu această decizie”, a precizat Cărbunaru.

Guvernul decide cum va crește salariul minim. Care sunt variantele

Guvernul decide cum va creste salariul minim. Premierul și miniștrii discută astăzi cu patronatele și sindicatele. Salariul minim ar putea ajunge la 3200 lei brut, în condițiile în care deputatii au respins varianta Zero taxe pe salariul minim. O măsură care ar afecta peste 1 milion de români.

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, se i-a în calcul și varianta în care în salariul minim de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit.

„În varianta în care ne oprim la 3.000 de lei, cei 200 de lei vor fi incluşi. Probabil va exista varianta ca angajatorul, voluntar, să asigure 200 de lei, peste 3.000 lei”, a mai spus șeful Executivului.

La rândul său, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că îşi doreşte ca de la 1 ianuarie 2023, să intre în vigoare noua variantă a salariului minim. Conform spuselor sale, cel mai probabil va fi pusă în aplicare varianta de 3.000 de lei, din care 200 de lei să fie scutiţi de impozit. Cu toate acestea, soluția finală în ceea ce privește majorarea salariului minim urmează să fie stabilită în cadrul discuţiilor din coaliţia de guvernare.

Pe de altă parte, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în coaliţie s-a ajuns la un acord ca anvelopa bugetară pentru pensii să fie de minimum 15 miliarde de lei.

scroll to top