Închide

Șeful Deutsche Bank: Efectele globale ale războiului se vor simți din plin în S2

Avatar
Christian Sewing Db

Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank. Sursa foto: Thomas Lohnes / Getty Images.

Timp de citire: 2 minute

Consecințele economice complete ale invadării Ucrainei de către Rusia vor fi resimțite în cursul acestui an, dar abia în a doua parte a acestuia, a avertizat Christian Sewing, CEO-ul Deutsche Bank, într-un interviu care va apărea în ediția de duminică a prestigiosului ziar german Die Welt (Welt am Sonntag), citat în avanpremieră de Bloomberg.

”Multe dintre efectele secundare ale acestui război vor deveni evidente abia în a doua jumătate a anului. Consumul va scădea, inflația va crește oricum și ar putea să rămână peste pragul de 5% pentru mai mult timp”, a spus Sewing întrebat dacă ne putem aștepta la o recesiune, în situația în care războiul va mai continua pentru mai mult timp.

În plus, vor apărea noi întreruperi pe lanțurile de aprovizionare, a adăugat el.

Sewing a mai spus că se așteaptă ca Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze ratele dobânzilor în a doua jumătate a anului.

”În cele din urmă, economia noastră nu va crește probabil cu 4% sau 5% așa cum se estima inițial, ci cu 2%, maximum 3%. În scenariul nostru de bază, nu mă aștept încă la o recesiune”, a mai spus Sewing.

În privința sancțiunilor aplicate Rusiei, șeful Deutsche Bank a spus că acestea provoacă pagube enorme economiei ruse, lucru vizibil pe piața financiară rusă, care este în scădere. În ciuda posibilelor efecte negative asupra celor care le-au aplicat, Uniunea Europeană și Germania, ca parte a acesteia, va trebui să le mențină, cu orice risc, apreciază el.

”Trebuie să facem în așa fel încât să impunem sancțiuni care să lovească Rusia mai mult decât ne vor lovi pe noi înșine”, a adăugat Sewing.

Închiderea livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream 1 ar putea provoca, în curând, probleme majore de alimentare cu energie și la prețuri semnificativ mai mari în Germania. Atâta timp cât importurile de energie din Rusia sunt încă posibile, economia germană ar trebui să reziste bine, mai crede CEO-ul băncii germane.

Tot pe tema energiei, Sewing apreciază că Germania ar putea să se mai gândească asupra oportunității de a renunța complet la energia nucleară, așa cum arată planurile autorităților de la Berlin în acest moment.

”Dacă cele mai moderne centrale nucleare sunt într-adevăr atât de sigure pe cât susțin unii, atunci Germania ar trebui cel puțin să reexamineze această soluție, în loc să excludă complet energia nucleară”, spune Sewing.

scroll to top