Închide

Guvernul britanic a ridicat moratoriul privind fracturarea hidraulică. Liber la exploatarea gazelor de șist

Avatar
big ben, clock tower, landmark

Fotografie de GiadaGiagi pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Marea Britanie a ridicat joi, oficial, moratoriul privind fracturarea hidraulică – extragerea gazelor de șist, care era în vigoare din 2019, afirmând că întărirea aprovizionării cu energie a țării este o „prioritate absolută”, conform Euractiv și G4Media.

Prețurile la energie au crescut vertiginos în Europa după ce Rusia a invadat Ucraina, iar Marea Britanie subvenționează facturile pentru gospodării și întreprinderi la un cost estimat de peste 100 de miliarde de lire sterline (113 miliarde de dolari).

Noul prim-ministru Liz Truss a declarat la începutul acestei luni că extragerea gazelor de șist va fi permisă acolo unde va fi susținută de comunități.

Secretarul pentru afaceri și energie, Jacob Rees-Mogg, a declarat joi că toate sursele de energie trebuie explorate pentru a crește producția internă, „așa că este corect că am ridicat pauza pentru a realiza orice sursă potențială de gaze interne”.

Extragerea gazelor de șist, căreia i s-au opus grupurile de mediu și unele comunități locale, a fost interzisă după ce autoritatea de reglementare a industriei a declarat că nu se poate prezice magnitudinea cutremurelor pe care le-ar putea declanșa.

Cuadrilla, deținută în proporție de 96% de compania australiană AJ Lucas, avea cele mai avansate sonde de fracturare din Marea Britanie și a descoperit o resursă de gaze naturale, dar normele privind cutremurele de pământ au făcut ca operațiunile sale să fie oprite în permanență, ceea ce înseamnă că niciuna dintre cele două sonde nu a putut fi testată în totalitate.

Cuadrilla a salutat decizia guvernului și a declarat că s-a angajat să returneze o parte din veniturile obținute din gazele de șist comunităților locale.

„Ridicarea moratoriului va ajuta industria de șisturi să deblocheze gazele naturale onshore din Marea Britanie în cantități suficiente pentru a satisface nevoile Regatului Unit în deceniile următoare”, a declarat directorul general al Cuadrilla, Francis Egan.

scroll to top