Închide

Guvernul Marii Britanii a finanțat un proiect pentru a crea pâine albă mai sănătoasă

Avatar
bread, white, food

Fotografie de beernc29 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Oamenii de știință încearcă să creeze un nou tip de pâine la fel de sănătoasă ca și cea integrală, dar cu aspect și gust asemănător cu cea albă, potrivit BBC.

Destinat iubitorilor de pâine albă, proiectul a fost finanțat de guvernul Marii Britanii pentru a îmbunătăți beneficiile aduse sănătății de alimentele britanice.

Cercetătorii intenționează să adauge în amestecul de pâine cantități mici de mazăre, fasole și cereale, precum și tărâțe și germeni de grâu, care în mod normal sunt eliminate din făina albă.

În trecut, producătorii de pâine au încercat să facă pâinea albă mai sănătoasă adăugând tărâțe în făină, dar clienților lor nu le-a plăcut gustul și textura.

Proiectul de cercetare se află încă în stadii incipiente.

Dr. Catherine Howarth de la Universitatea Aberystwyth, care este unul dintre conducătorii acestui proiect, a declarat că oamenii de știință au început să analizeze în detaliu compoziția chimică a făinii albe existente.

Ea a spus că a fost nevoie de un proces delicat de optimizare a valorilor nutriționale pentru a ajunge la nivelul pâinii integrale, păstrând în același timp gustul și senzația de pâine albă.

Aceasta a implicat adăugarea unor cantități mai mici de germeni de grâu și a unei părți din tărâțe, care sunt eliminate în procesul de măcinare, a spus ea, precum și adăugarea altor cereale mai bogate în vitamine, minerale și fibre, cum ar fi quinoa, teff, sorg și mei. Mazărea verde și năutul ar oferi un plus de proteine.

„Vrem să aflăm exact ce vitamine și minerale se pierd în timpul procesului de măcinare”,

a declarat Dr. Howarth.

„Folosind alte cereale putem spori nivelul de fier, zinc și vitamine și, cel mai important, conținutul de fibre, deoarece pâinea albă are foarte puține fibre, care sunt atât de importante pentru o stare de sănătate bună.”

După ce Dr. Howarth a propus câteva rețete posibile, Chris Holister, manager de dezvoltare a produselor la producătorul de făină Shipton Mill din Gloucestershire, le va transforma în pâine.

„Cei mai mulți oameni știu că pâinea integrală este mai bună pentru sănătate, dar mulți dintre ei sunt descurajați de aromă sau pentru că nu sunt obișnuiți cu ea și pur și simplu nu sunt interesați”,

a spus el despre această provocare.

Etapa finală va consta în testarea noii pâini pe oameni pentru a vedea dacă aceștia o pot deosebi de pâinea albă feliată din supermarket.

Dl Holister m-a folosit pe mine drept cobai pentru un prim prototip realizat dintr-un amestec de făină albă normală și câteva cereale și mazăre adăugate.

Era mai crocantă decât pâinea albă pe care o găsești la supermarket, dar, în rest, arăta și avea același gust ca pâinea albă. Dar mai sunt multe de făcut.

Se speră că un produs ar putea ajunge pe rafturile supermarketurilor în aproximativ doi ani.

scroll to top