Închide

Guvernul s-a răzgândit: interzicerea centralelor de apartament în imobilele noi va fi amânată

Avatar
heating, warmth, energy

Fotografie de TBIT pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a declarat în acest weekend, la Bacău, că problema centralelor nu mai reprezintă un interes pentru ministerul pe care îl conduce, deși predecesorul său, Tánczos Barna, era hotărât să promoveze legislația prin care să le interzică instalarea în apartamentele noi, anunță Radio România.

Guvernul a amânat luarea unei decizii privind interzicerea centralelor de apartament, în cazul imobilelor noi. Un proiect în acest sens fusese promovat de fostul ministru al mediului, Tánczos Barna, pe fondul îngrijorărilor legate de poluarea pe care o generează aceste centrale în marile orașe.

Documentul a rămas însă în stadiul de avizare, iar noul ministru, Mircea Fechet, spune că subiectul mai trebuie aprofundat.

Mai mult, Mircea Fechet cere ca milioanele de locuințe care se încălzesc cu lemne să treacă la încălzirea cu gaz pentru a nu mai pune presiune pe fondul forestier.

”Există o nevoie certă de a finanța eficientizarea energetică a locuințelor și, până la centrale de apartament, aș vorbi despre 3,5 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu lemn de foc, unele dintre ele având acces la rețeaua de gaze naturale și care ar putea să pună în viitor presiune mai mică pe fondul forestier, dacă or să treacă de pe încălzirea cu lemne pe încălzirea cu gaz, care este mai puțin poluantă”, a declarat Mircea Fechet.

Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a declarat că obiectivele Uniunii Europene de decarbonizare stabilesc înlocuirea centralelor de apartament pe gaz natural, cât mai curând posibil, cu pompe de căldură, încălzire solară sau sisteme de termoficare.

scroll to top