Închide

Amazon, amendată în Italia pentru practici neloiale. Cu ce a greșit gigantul de retail online?

Avatar
Amazon Strike With File 888m Wonderful In Excess Of Gdpr 930x620

Sursă foto: SOPA Photographs via technohoop

Timp de citire: 2 minute

Autoritatea italiană pentru concurență a anunțat miercuri că a amendat Amazon cu 10 milioane de euro (10,6 milioane de dolari) pentru practici comerciale neloiale care îi determină pe clienți să accepte achiziții online „recurente” în loc de achiziții „unice”.

Potrivit Fashion United, AGCM a declarat că opțiunea de a configura achiziții periodice a fost „preselectată în mod implicit” pe o gamă largă de produse listate pe site-ul italian al Amazon.

„Prezentarea grafică a opțiunii de achiziție recurentă preselectată poate determina consumatorii să cumpere produse periodic – chiar și atunci când nu există o nevoie reală – limitând astfel capacitatea lor de a alege în mod liber”, a declarat AGCM într-un comunicat. „În plus, comportamentul pus în aplicare de către companie a fost considerat contrar standardelor de diligență profesională.

„În calitate de operator important, se așteaptă ca Amazon să își conceapă interfețele online, în special cele legate de procesele de cumpărare, într-un mod care să permită consumatorilor să ia decizii comerciale libere și în cunoștință de cauză.”

Amazon a declarat că „nu este deloc de acord” cu această decizie, pronunțată împotriva Amazon Services Europe și Amazon EU, cu sediul în Luxemburg, și a precizat că va face apel.

„În fiecare zi, clienții beneficiază de programul «Subscribe and Save», economisind bani și timp la livrările regulate ale articolelor pe care le folosesc în mod obișnuit”, a precizat compania într-un comunicat.

Aceasta a precizat că în Italia clienții au economisit peste 40 de milioane de euro în cadrul programului de abonare.

Organismul de supraveghere a declarat că și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la preselecția opțiunii „livrare rapidă plătită” pe site-ul Amazon.

Dar a precizat că nu a propus nicio altă acțiune după ce Amazon a fost de acord să preselecteze pe viitor doar opțiunea de livrare gratuită și, de asemenea, să despăgubească consumatorii care s-au plâns anul trecut de acest comportament.

scroll to top