Închide

Guvernul spaniol aprobă o reducere semnificativă a TVA pentru gazele naturale

Avatar
Gas stove

Fotografie de Magda Ehlers pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Pentru a ajuta familiile cel mai grav afectate de inflație, guvernul spaniol a aprobat o scădere semnificativă a TVA-ului pentru gazele naturale interne de la 21% la 5%, economisind aproape 210 milioane de euro pentru consumatorii spanioli, potrivit Euractiv.

Propunerea, înaintată inițial de Partidul Popular de centru-dreapta (PP/PPE), principala forță de opoziție din parlament, va intra în vigoare în octombrie.

Măsura se va aplica și așchiilor de lemn, peleților și lemnului de foc, a declarat marți (20 septembrie) ministrul tranziției ecologice, Teresa Ribera (PSOE/S&D).

„Ne îndeplinim angajamentul față de majoritatea socială a acestei țări prin reducerea taxelor la electricitate cu până la 80% pentru a ajuta familiile și întreprinderile în fața acestei crize energetice”, a declarat prim-ministrul Pedro Sánchez, pe Twitter.

Deși măsura este programată să se desfășoare până la 31 decembrie, în principiu, Sánchez a subliniat că ar putea fi prelungită pe tot parcursul anului 2023, dacă este necesar.

Reducerea va fi extinsă și la toate livrările de gaze naturale pentru cazanele comunităților de proprietari care, din cauza volumelor pe care le gestionează, nu pot beneficia de un tarif reglementat, a cărui majorare este limitată de guvern la 5% pe trimestru.

Aceasta este a doua reducere de TVA la produsele energetice pe care guvernul a aprobat-o, deoarece guvernul a aprobat o reducere de TVA cu 5% la prețurile energiei electrice în iunie.

Între timp, Ribera s-a întâlnit marți cu secretarul adjunct al Economiei al PP, Juan Bravo, pentru a negocia detaliile planului de economisire a energiei pe care Spania trebuie să îl prezinte Comisiei Europene în săptămânile următoare.

Săptămâna trecută, PP a trimis guvernului propunerea unui „plan de salvare energetică” pentru familii și companii, cu propuneri concrete de ajutorare a celor mai vulnerabili.

Printre alte măsuri, proiectul depus de PP include reduceri directe la factura la energie în funcție de procentul de economisire a consumului, care ar putea ajunge până la 20% în cazul energiei electrice și până la 40% la factura la gaze.

De asemenea, sugerează, printre alte puncte, crearea unui organism independent care să evalueze politica energetică spaniolă și posibilitatea prelungirii duratei de viață a celor șapte centrale nucleare aflate încă în funcțiune în țara iberică, potrivit unor surse oficiale.

scroll to top