Președintele BVB, la listarea Bonas: A 11-a companie listată anul acesta. E un an aglomerat
Producătorul clujean de lactate Bonas Import Export este a 11-a companie care se listează pe bursă în acest an, a declarat joi preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Radu Hanga (foto), menţionând că 2021 este, probabil, cel mai aglomerat an din acest punct de vedere.
“Bonas este o companie înfiinţată în Cluj-Napoca în 1991, ca firmă de familie. A crescut frumos. Acum a venit momentul să facă pasul către piaţa publică, să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti. Sunteţi a 11-a companie care vine alături de noi în anul acesta. Este, cred, cel mai aglomerat an din acest punct de vedere pentru Bursa de Valori Bucureşti şi credem, de asemenea, că sunteţi în eşalonul fruntaş, adică sunt multe alte companii care urmează să vină după voi anul acesta şi în anii care urmează”, a menţionat Hanga, cu ocazia listării pe piaţa AeRO a producătorului.
Potrivit acestuia, în ultimii trei ani, 14 companii antreprenoriale au fost listate pe piaţa AeRO, cu o capitalizare care depăşeşte 200 milioane de euro.
“Ca şi detalii legat de ofertă, derulată de Interdealer, o altă companie de brokeraj, de asemenea, din Cluj-Napoca, s-au vândut 41% din acţiuni într-o valoare de aproximativ 10 milioane de lei, iar acesta va reprezenta free-float-ul, partea din companie care va fi tranzacţionată probabil mai intens la platforma Bursei de Valori Bucureşti. Pentru noi, ce este foarte important, dacă ne uităm la poza din anul acesta – este dinamica pe care o vedem în piaţa AeRO – adică, dacă ne uităm la poza pe termen puţin mai lung, vedem în ultimii 3 ani 14 companii antreprenoriale listate pe piaţa AeRO, cu o capitalizare care depăşeşte 200 milioane de euro – şi vedem, de asemenea, 26 de emisiuni de obligaţiuni listate pe piaţa AeRO, în aceeaşi perioadă”, a adăugat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
El a subliniat că volumul de tranzacţii pe piaţa AeRO s-a triplat faţă de cel înregistrat anul trecut.
“Ca şi tendinţă, ceea ce este foarte important, dacă ne uităm la trei ani – vedem 14 companii. Din cele 14 companii, 10 companii au venit anul acesta – deci vedem un trend care accelerează foarte mult din punct de vedere al listărilor şi vedem un trend foarte puternic din punct de vedere al lichidităţii, adică volumul de tranzacţii pe piaţa AeRO a ajuns de trei ori mai mare faţă de cel pe care l-am avut anul trecut. Este de cinci ori mai mare faţă de ce am avut ca şi medie în anii 2018-2019 şi a ajuns să reprezinte peste 10% din volumul tranzacţionării pe piaţa principală administrată de Bursa de Valori Bucureşti”, a susţinut Radu Hanga.