Închide

Harghita pierde lupta. Una din marile atracții turistice aparține definitiv județului Neamț

Avatar
Cheile Bicazului

Foto: https://online.pandatur.md/

Timp de citire: 2 minute
Din punct de vedere administrativ, una dintre cele mai mari atracţii naturale din Transilvania, Cheile Bicazului, va aparţine definitiv de judeţul Neamţ, după ce Curtea de Apel Târgu Mureş a respins recursul Consiliului Judeţean Harghita în procesul prin care s-a disputat graniţa dintre judeţul din Secuime şi cel din Moldova, anunță agenția maghiară de presă MTI.

Potrivit articolului, Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut sentinţa anterioară a primei instanţe, Tribunalul Judeţean Harghita, respingând recursul Consiliului Judeţean Harghita.

Consiliul Judeţean Harghita a încercat pentru a doua oară să modifice în instanţă graniţa dintre judeţele Harghita şi Neamţ, încercând să obţină ca din punct de vedere administrativ, Cheile Bicazului să aparţină de judeţul Harghita.

Portalul de ştiri Szekelyhon.ro a amintit că procesul anterior a durat mai bine de zece ani şi în cele din urmă s-a încheiat cu o sentinţă favorabilă administraţiei moldoveneşti.

În 2020, Curtea de Apel Ploieşti a respins definitiv acţiunea Consiliului Judeţean Harghita şi a Primăriei Gheorgheni, prin care se solicita anularea procesului-verbal din 1998 privind graniţa dintre oraşul Gheorgheni din judeţul Harghita şi comuna Poiana Mărului din judeţul Neamţ. Solicitarea de remediere juridică extraordinară s-a finalizat de asemenea cu un rezultat asemănător, a scris portalul.

Potrivit Székelyhon.ro, Consiliul Judeţean Harghita a iniţiat în 2022 o nouă acţiune judecătorească la Tribunalul Harghita, invocând faptul că graniţa stabilită în procesul verbal menţionat mai sus nu este aceeaşi cu cea stabilită în legea din 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României. Potrivit argumentării harghitenilor, întrucât aceasta este şi o graniţă de judeţ, în comisia care a trasat graniţa ar fi trebuit să se regăsească şi reprezentanţi ai consiliilor judeţene în cauză.

În sentinţa pronunţată în aprilie, Tribunalul Harghita a respins acţiunea pe motiv că este tardivă, respectiv că asupra acesteia a fost deja pronunţată o hotărâre judecătorească. Decizia a fost confirmată şi de către Curtea de Apel Târgu Mureş, prin sentinţa sa definitivă de acum.

Cheile Bicazului sunt considerate una dintre cele mai mari atracţii din România, reprezentând un defileu de origine tectonică din Munţii Hăşmaş. În 1971 a fost declarată arie protejată, iar în prezent face parte din Parcul Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş.

În zonă există mai multe atracţii naturale, cum ar fi Lacul Roşu, Hăşmaşul Mare sau Piatra Singuratică.

scroll to top