Închide

HoReCa, în fața unei noi crize: ‘E absurd să dai 45 de euro pe test ca să mănânci de 50 de lei’

Avatar
menu, notebook, background

Fotografie de Darkmoon_Art pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Capitala a depășit pragul de 3 infectări la mia de locuitori și certificatul verde va fi obligatoriu.  Cei care s-au vaccinat, au un test negativ sau au trecut prin boala vor putea merge la restaurant, la cinema, la sala de sport și la petreceri. În sălile de jocuri de noroc intră doar cei vaccinați. La mall, accesul este liber, informează Digi24.

Codul QR necesar pentru a intra într-un restaurant, cafenea sau la cinema, poate să fie obținut pe site-ul certificat covid.gov.ro, dacă sunt introduse adeverința de vaccinare, dovada trecerii prin boală sau un test negativ pentru COVID-19.

Certificatele verzi o să fie verificate la intrarea în local. Angajații restaurantelor și-au descărcat aplicațiile care vor arăta dacă un document este fals sau nu, dar se așteaptă să scadă numărul oamenilor care le trec pragul.

Dragoș Panait, manager de restaurant:

“Cred că este puțin absurd pentru cineva să meargă să își plătească un test de 45 de euro ca să vină să mănânce într-un restaurant cu 50 – 70 de lei, și uitându-ne la procentul de vaccinați în România, care este destul de mic, cred că va fi o scădere semnificativă. Personalul în HoReCa… există o gaură destul de mare. Sunt poziții pe care nu le avem acoperite. Este cu atât mai greu să găsim o persoană care să se ocupe de acest aspect, să verifice clienții la intrare”.

Noile restricții nu se aplică însă în mall-uri, unde se poate intra și fără certificat verde.

Cât despre restaurantele din mall-uri, nici măcar premierul nu știe care sunt regulile.

Florin Cîțu, întrebat de un reporter despre accesul în food court-urile din mall-uri: “Am uitat că în mall sunt food courturi și intri în mall și apoi te duci acolo. Mai sunt câteva reglementări pe care trebuie să….”

Persoanele nevaccinate pot obține documentul cu ajutorul unui test rapid, însă el trebuie făcut într-o clinică acreditată care să îl introducă în baza de date a DSP. La fel se întâmplă și cu cei care au trecut prin boală. În lipsa unei decizii a Direcției de Sănătate Publică, certificatul verde nu va putea fi emis.

scroll to top