Închide

Ia placheta, nu-i placheta. Sculptura antică licitată la Londra, returnată în Irak

Avatar
Artefact Sumer Irak

Foto: News.ro

Timp de citire: 2 minute

O sculptură antică va fi returnată Irakului, după ce a fost furată, scoasă din ţară şi oferită spre vânzare în Marea Britanie, unde a fost confiscată de poliţie, scrie The Guardian.

Artefactul, parte dintr-un templu sumerian, datează din jurul anului 2.400 î.e.n. El va fi repatriat cu ajutorul British Museum, care a anunţat iniţial poliţia după ce a remarcat, anul trecut, că era scos la vânzare, citează News.ro.

Fără a se afla în inventarul vreunui muzeu, este crezut că placheta a fost sustrasă din sudul Irakului în urmă cu câţiva ani. „Există undeva la aproximativ 50 de exemple cunoscute din Mesopotamia antică. Astfel, este plasat pe scara rarităţilor. Putem fi destul de siguri că acest obiect provine din inima civilizaţiei sumeriene. Aceasta este zona care a fost prădată serios între anii 1990 şi 2003”, a declarat Dr. St John Simpson, curator la British Museum. Placheta a fost scoasă la vânzare în mai 2019 de TimeLine Auctions, casă online, care a descris-o ca tabletă din vestul Asiei ce provine dintr-o colecţie privată alcătuită în anii 1990.

Simpson a spus că data, descrierea şi provenienţa erau incorecte: „Este sumeriană şi, cu siguranţă, nu e o tabletă. Ei au mai estimat că datează cu 200 de ani mai târziu”. Obiectul făcea parte dintr-un perete votiv, sculptat în calcar, dedicat unui înalt preot sau conducător. Simpson a mai spus că, aparent, fragmentul – care ar valora câteva zeci de mii de lire sterline – a fost ars intenţionat.

British Museum este principalul organism consultativ din Marea Britanie privind traficul ilicit şi licenţierea exportului de antichităţi şi colaborează cu departamente ale Guvernului.

În luna ianuarie a acestui an, British Museum a repatriat o sculptură din secolul 2 î.e.n. care fusese furată de la Muzeul Naţional din Afganistan în anii 1990. TimeLine Auctions, care făcuse o ofertă British Museum privind artefactul, a transmis că nu existau documente că acesta ar fi fost furat şi nici nu era înscris în vreo bază de date, astfel că nu au putut fi găsite informaţii privind sursa.

Vânzătorul o cumpărase de la un târg de artă din Germania în urmă cu câţiva ani. „A fost îngrozit” să afle că fragmentul era furat şi, imediat, s-a oferit să renunţe la orice revendicare a proprietăţii şi şi-a exprimat dorinţa ca el să fie returnat locului de origine. Mohammad Jaafar al-Sadr, ambasadorul Irakului, a transmis într-un comunicat: „Ne exprimăm recunoştinţa faţă de echipa British Museum pentru eforturi şi cooperare”.

Sculptura va fi expusă la British Museum timp de două luni, înainte de a fi returnată în Irak.

scroll to top