Închide

Iancu de Hunedoara va fi eroul celei mai scumpe producții TV din istoria Ungariei

Avatar
Ban Mor Hunyadi

Seria de romane ale lui Bán Mór, dedicată lui Iancu de Hunedoara. Sursa foto: 24.hu.

Timp de citire: 3 minute

Una dintre cele mai emblematice figuri militare din istoria medievală a Regatului Ungariei – Iancu de Hunedoara – va fi eroul unui serial cu zece episoade, al cărui titlu provizoriu de lucru este ”Ascensiunea Corbului” (”A Holló felemelkedése”), potrivit publicației Film New Europe. Bugetul total al producției va fi de aproximativ 30 de milioane de euro, cea mai mare sumă cheltuită vreodată în Ungaria pentru o producție de televiziune.

Filmul este produs de legendarul producător canadian de origine maghiară Robert Lantos, unul dintre colaboratorii de cursă lungă ai celui mai cunoscut regizor maghiar din toate timpurile, Szabó István. Din colaborarea celor doi au apărut filme de antologie cinematografică, precum Sunshine (1999) sau Being Julia (2004), ultimul dintre acestea fiind distins și cu un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal (Annette Benning).

Un alt film produs de Lantos este laureatul Premiului Special al Juriului de la Cannes în 1996, ”Crash”, regizat de canadianul David Cronenberg, un alt colaborator fidel al lui Lantos.

”Faptul că am făcut șase filme până acum în Ungaria a reprezentat o parte importantă a carierei mele. Totuși, serialul despre Hunyádi (Hunyádi János este numele maghiar al celui pe care îl cunoaștem drept Iancu de Hunedoara, n.n.) va fi o adevărată premieră, deoarece pentru prima dată voi filma o poveste maghiară reală, cu actori maghiari în limba maghiară”, a declarat Lantos.

Producția va fi o dramă epică, inspirată din realitățile istorice ale secolului al XV-lea, dar și un film cu substrat romantic, cu intrigi la marile curți ale vremii și scene de luptă dintr-una dintre cele mai eroice perioade ale istoriei maghiare și europene.

”Asediul de la Nándorfehérvár (Belgradul de astăzi, n.n.) a avut o mare semnificație în Evul Mediu, determinând soarta continentului nostru pentru multe zeci de ani. Astăzi, în epoca serialelor populare, propunem această poveste glorioasă publicului din întreaga lume și sperăm că o vor primi ca pe o experiență spectaculoasă. Echipa formată din cineaști internaționali va filma serialul în locații din Europa Centrală, iar amploarea producție va depăși orice s-a făcut până acum în Ungaria”, a declarat Káel Csaba, șeful Institutului Național de Film din Ungaria.

Distribuția internațională a serialului va fi asigurată de compania de profil Beta Cinema, care este deja în discuții avansate cu mai multe posturi TV din Europa.

Majoritatea sprijinului statului maghiar vine direct de la guvern (6,9 miliarde de forinți – circa 19,3 milioane de euro), în vreme ce Institutul Național de Film a acordat un grant de 3,6 miliarde de forinți (circa 10,1 milioane de euro) din propriul buget.

Filmul va fi o co-producție realizată de Serendipity Point Films, HG Media, MR Film, Beta Film și Twin Media, companii de producție cinematografică din Canada, Austria, Ungaria și Germania.

Regia va fi semnată de cel puțin trei regizori, printre aceștia numărându-se și un alt canadian de origine maghiară, George Mihalka, cunoscut mai ales pentru legendarul horror ”My Bloody Valentine”, din 1981.

Scenariul a fost scris de George Mihalka, Balázs Lengyel, Balázs Lovas, Ruttkay Zsófia și Veres Attila, pe baza unui roman-fluviu în 10 volume, scris de Mór Bán, care s-a bucurat de un succes enorm în Ungaria.

”Va fi o saga despre curaj, dragoste, perseverență, luptă pentru libertate și victoria venită la final asupra forțelor care i-au amenințat nu numai patria, ci și restul Europei”, spune Mihalka despre film.

Deocamdată, proiectul este în stadiul de pre-producție, filmările fiind planificate să înceapă anul viitor.

Serialul va fi difuzat în Ungaria de postul național TV2.

scroll to top