Ieftinirea laptelui prin ”acord voluntar” a lovit în cei mai năpăstuiți: prețul la poarta fermei s-a prăbușit
Prețul laptelui la poarta fermei a scăzut în luna mai la 35,14 euro/100 kg, față de 48,05 euro/100 kg, în luna aprilie, potrivit publicației de specialitate Lanțul Alimentar. Scăderea din luna mai a venit în continuarea unei tendințe similare care s-a evidențiat încă de la începutul anului, dar declinul prețului este remarcabil prin amplitudinea sa, fiind cea mai mare scădere din ultimele luni.
Prețul laptelui la poarta fermei a început să scadă în luna ianuarie 2023 (58,27 euro/100 kg), după ce atinsese un vârf istoric în luna decembrie 2022, 58,56 euro/100 kg, arată sursa citată.
Prețul laptelui românesc la poarta fermei a coborât atât de mult, încât a ajuns unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, mai mic fiind numai prețul laptelui din Letonia, 34,39 euro/100 kg.
Scăderea prețului la poarta fermei a fost înregistrată după ce retailerii și procesatorii au convenit cu guvernul condus la acea vreme de Nicolae Ciucă, ministru al Agriculturii fiind Petre Daea (PSD), să reducă prețul unui litru de lapte cu 20%.
Acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum fusese convenit pentru o perioadă de șase luni, cu aplicare de la 1 mai. La această soluție s-a ajuns după o întâlnire a premierului Ciucă cu reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR).
Astfel, reducerea de cel puțin 20% a prețului la raft urma să se aplice laptelui de proveniență românească comercializat cu cel puțin 7 lei/litru, fără să fie inclus în vreo promoție, urmând să fie împărțită între retaileri (minimum 10%) și procesatori (minimum 10%).
Reprezentanții crescătorilor de vaci pentru lapte au avertizat că o astfel de decizie va avea consecințe negative asupra prețului laptelui la poarta fermei, lovind astfel tocmai în crescătorii de animale, tocmai cea mai năpăstuită verigă a lanțului de producție a laptelui.
Chiar de la începutul lunii mai, la puțin timp după intrarea în vigoare a acordului, producătorii de lapte din Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) anunțau că numeroși crescători au transmis informaţii cu privire la scăderi la preţul laptelui preluat de procesatori de la nivelul fermelor. Aceste scăderi de preţuri nu le sunt justificate în niciun fel fermierilor, care se văd constrânşi să accepte scăderile, de teama de a nu le fi reziliate contractele.
“Membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor apelează la Consiliul Concurenţei să nu devină groparul zootehniei româneşti şi să solicite acţiuni şi informaţii de la procesatori şi retaileri prin care reducerea de 20% a preţului la consumatorul final pentru laptele din comerţ să fie «suportată» prin micşorarea adaosurilor comerciale şi prin reducerea altor cheltuieli decât cele de achiziţie de materie primă. Altfel, nu vom asista decât la o manevră politicianistă, de o ipocrizie şi un cinism ieşite din comun, care va avea un singur efect: diminuarea dramatică a numărului fermelor de vaci de lapte din România”, se menţiona într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor de la începutul lunii mai.
În același timp, prețurile la poarta fermei în Ungaria și Polonia, țări care vând lapte pe piața românească, au rămas sus față de prețurile din România: 45,62 euro/100 kg, în Polonia, și 46,27 euro/100 kg, în Ungaria.
Acest fapt ar putea să descurajeze importurile de lapte din aceste două țări și să orienteze, totuși, procesatorii către fermele românești.