Închide

Imperiul britanic pierde un teritoriu. Regina nu mai este șef al statului după un referendum

Avatar
Barbados

Bridgetown, capitala statului Barbados, numără în zona metropolitană circa 110.000 de locuitori, în însoritul arhipelag al Caraibelor. Foto: momondo.ro

Timp de citire: < 1 minut

Parlamentul din Barbados a votat, cu 25 de voturi împotrivă, un amendament constituțional pentru eliminarea monarhului britanic din funcția de șef al statului și pentru a deveni republică. Astfel, fosta colonie britanică va deveni republică de la 1 decembrie 2021.

„A sosit timpul să lăsăm cu totul în urmă trecutul colonial”, a declarat guvernatorul general din Barbados, Sandra Mason, într-un discurs ţinut în numele prim-ministrului Mia Mottley.

Barbados a avut o relație lungă și tulbure cu Marea Britanie. A fost locul de naștere al societății britanice sclavagiste, unde, potrivit istoricului barbadorian Hilary Beckles , britanicii „și-au făcut averea din zahărul produs de forța de muncă a sclavilor„ de unică folosință ”, iar această mare bogăție a asigurat locul Marii Britanii ca superputere imperială”, scrie laborhub.org.uk.

Barbadorienii încă luptă pentru a obține despăgubiri din Marea Britanie și Europa, după ce o comisie înființată de șefii de guvern din Caraibe a solicitat punerea în aplicare a unui plan de reparație în 10 puncte, pentru a compensa victimele crimelor împotriva umanității, sub formă de genocid, sclavie, comerț cu sclavi și apartheid rasial. Planul include scuze formale complete, un program de dezvoltare a popoarelor indigene, plus transferul de tehnologie și anularea datoriilor către instituțiile occidentale.

Insula s-a aflat sub controlul Marii Britanii din 1627 până la independența din 1966 și este monarhie constituțională, condusă de regină. Asta doar până anul acesta în 1 decembrie, când Barbados va deveni republică.

scroll to top