Închide

Împrumuturile statului nu mai contenesc. Băncile creditează la greu Ministerul de Finanțe

Avatar
Bani Din Cer

Foto: ft.com

Timp de citire: < 1 minut

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 1,503 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark şi o alta de certificate de trezorerie cu discont, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

MF a împrumutat 778,8 milioane lei de la bănci printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 63 de luni şi un randament mediu de 6,33% pe an.

De asemenea, Ministerul Finanţelor a atras 724,5 milioane lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 12 luni şi un randament mediu de 5,96% pe an.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni, informează Agerpres.

Pentru luna aceasta, MF a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,5 miliarde de lei, adică peste 1,1 miliarde de euro, la care se poate adăuga suma de 705 milioane de lei (peste 140 de milioane de euro) prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, 6,205 miliarde de lei, va merge în refinanțarea datoriei publice şi în finanțarea deficitului bugetar.

scroll to top