Vânzările de locuințe din SUA au ajuns luna trecută la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani
Vânzările de locuințe existente în SUA au coborât în decembrie la minimul ultimilor 12 ani, dar scăderea ratelor ipotecare a generat un optimism prudent că piața imobiliară aflată în dificultate ar putea fi aproape de a găsi un punct de echilibru, potrivit Reuters.
Raportul de vineri al Asociației Naționale a Agenților Imobiliari a arătat, de asemenea, că prețul mediu al locuințelor a crescut în cel mai lent ritm de la începutul pandemiei COVID-19, deoarece vânzătorii din unele părți ale țării au recurs la oferirea de reduceri.
Cel mai rapid ciclu de creștere a ratelor dobânzilor de la Rezerva Federală din anii 1980 încoace a împins locuințele în recesiune.
“Vânzările de locuințe existente sunt oarecum în urmă”, a declarat Conrad DeQuadros, consilier economic senior la Brean Capital din New York. “Scăderea ratelor ipotecare ar putea ajuta la susținerea activității imobiliare în lunile următoare.”
Vânzările de locuințe existente, care sunt contabilizate atunci când se încheie un contract, au scăzut luna trecută cu 1,5%, la o rată anuală ajustată sezonier de 4,02 milioane de unități, cel mai scăzut nivel din noiembrie 2010. Aceasta a marcat al 11-lea declin lunar consecutiv al vânzărilor, cea mai lungă perioadă de timp de acest gen din 1999.
Vânzările au scăzut în Nord-Est, Sud și Midwest. Ele au rămas neschimbate în vest. Economiștii chestionați de Reuters prognozaseră o scădere a vânzărilor de locuințe la un ritm de 3,96 milioane de unități. Datele din decembrie au reflectat probabil contractele semnate cu aproximativ două luni mai devreme.
Revânzările de case, care reprezintă o mare parte din vânzările de locuințe din SUA, au scăzut cu 34,0% în decembrie, de la an la an. Acestea au scăzut cu 17,8% la 5,03 milioane de unități în 2022, cel mai mic total anual din 2014 și cel mai puternic declin anual din 2008.
Prăbușirea continuă a vânzărilor, care a însemnat mai puțin în comisioanele brokerilor, a fost cel mai recent indiciu că investițiile rezidențiale s-au contractat probabil în trimestrul al patrulea, al șaptelea declin trimestrial consecutiv.
Aceasta ar fi cea mai lungă astfel de serie de la prăbușirea bulei imobiliare care a declanșat Marea Recesiune.
În timp ce un sondaj al Asociației Naționale a Constructorilor de Locuințe (National Association of Home Builders) din această săptămână a arătat o îmbunătățire a încrederii în rândul constructorilor de locuințe unifamiliale în ianuarie, moralul a rămas deprimat.
Construcția de locuințe unifamiliale și-a revenit în decembrie, dar autorizațiile pentru construcții viitoare au scăzut la un minim de peste 2 ani și jumătate, iar în afara picajului pandemic, acestea au fost cele mai scăzute din februarie 2016.
Rata ipotecară fixă pe 30 de ani s-a restrâns la o medie de 6,15% în această săptămână, cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii septembrie, potrivit datelor agenției de finanțare ipotecară Freddie Mac.
Rata a scăzut de la 6,33% în săptămâna precedentă și a coborât de la o medie de 7,08% la începutul trimestrului al patrulea, care a fost cea mai mare din 2002 încoace. Ea rămâne însă cu mult peste media de 3,56% din aceeași perioadă a anului trecut.
Prețul mediu al locuințelor existente a crescut cu 2,3% față de anul precedent, ajungând la 366.900 de dolari în decembrie, economistul șef al NAR, Lawrence Yun, menționând că “piețele din aproximativ jumătate din țară sunt susceptibile de a oferi potențialilor cumpărători prețuri reduse față de anul trecut”.
Cea mai mică creștere a prețurilor din mai 2020, împreună cu resfrângerea ratelor ipotecare, ar putea contribui la îmbunătățirea accesibilității pe parcurs, deși mult ar depinde de ofertă. Cererile de credite pentru cumpărarea unei locuințe au crescut până acum în acest an, semn că există cumpărători dornici care așteaptă în culise.
Prețurile caselor au crescut cu 10,2% în 2022, impulsionate de o lipsă acută de locuințe de vânzare. Stocul de locuințe a totalizat 970.000 de unități anul trecut. Deși a fost o creștere față de cele 880.000 de unități din 2021, oferta a fost a doua cea mai mică înregistrată vreodată.
“Creșterea prețurilor locuințelor va continua probabil să încetinească și ne așteptăm ca aceasta să devină negativă în 2023”, a declarat Nancy Vanden Houten, economist american la Oxford Economics din New York. “Oferta limitată de locuințe de vânzare va împiedica o scădere abruptă”.
În decembrie, pe piață se aflau 970.000 de locuințe deținute anterior, în scădere cu 13,4% față de noiembrie, dar în creștere cu 10,2% față de anul trecut. În ritmul vânzărilor din decembrie, ar fi nevoie de 2,9 luni pentru a epuiza stocul actual de locuințe existente, în creștere de la 1,7 luni în urmă cu un an. Această cifră este considerabil mai mică decât cele 9,6 luni de aprovizionare de la începutul recesiunii din 2007-2009.
Deși stocul restrâns rămâne un obstacol pentru cumpărători, absența ofertei excedentare înseamnă că este puțin probabil ca piața imobiliară să cunoască prăbușirea dramatică înregistrată în timpul Marii Recesiuni.
O ofertă de patru până la șapte luni este văzută ca un echilibru sănătos între cerere și ofertă. Proprietățile au rămas de obicei pe piață timp de 26 de zile luna trecută, în creștere față de 24 de zile în noiembrie.
Cincizeci și șapte la sută dintre locuințele vândute în decembrie au fost pe piață pentru mai puțin de o lună. Cumpărătorii aflați la prima vânzare au reprezentat 31% din vânzări, în creștere de la 30% în urmă cu un an. Vânzările cu plata în numerar au reprezentat 28% din tranzacții, față de 23% în urmă cu un an. Vânzările în dificultate, executările silite și vânzările în lipsă au reprezentat doar 1% din vânzări în decembrie.
“În timp ce stabilizarea accesibilității va fi o veste bună pentru potențialii cumpărători de locuințe, lipsa stocurilor disponibile ar putea rămâne o constrângere pentru activitatea de cumpărare de locuințe”, a declarat Orphe Divounguy, economist senior la Zillow.