În ce țări europene angajatorii trebuie să plătească costurile de transport ale angajaților?

,
Autor:    -  
bus, seats, vehicle
Fotografie de makotochocho pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Pe măsură ce criza climatică se accentuează, iar beneficiile mijloacelor de transport durabile sunt clare, unele țări europene îi obligă pe angajatori să plătească facturile de transport public ale angajaților, potrivit Euronews.

Transporturile rămân un ghimpe în calea ambițiilor de mediu ale Europei.

Sectorul reprezintă un sfert din emisiile UE, dar este unul dintre singurele care au înregistrat creșteri ale emisiilor în ultimii ani.

Având în vedere obiectivele ambițioase în materie de climă, trebuie făcute mai multe pentru a schimba modul în care transportăm oamenii și mărfurile (sau cel puțin modul în care este alimentat transportul).

Cum ar fi dacă ar exista o măsură simplă care să încurajeze renunțarea la mașinile personale și să nu coste aproape nimic pentru contribuabili?

Ei bine, este exact ceea ce au pus în aplicare mai multe țări europene în ultimii ani.

În încercarea de a spori atractivitatea transportului durabil și de a ușura sarcina financiară a cetățenilor, unele guverne europene au impus angajatorilor să plătească costul transportului public.

De obicei, acest lucru se întâmplă prin contractarea abonamentului lunar sau anual de călătorie în mod normal și apoi prin înmânarea chitanței către companie, care va rambursa o parte sau întreaga sumă.

Dar există reguli diferite în țările europene, așa că haideți să aruncăm o privire asupra unora dintre cele mai bune reguli oferite pe continent.

Majoritatea costurilor de transport public sunt acoperite în Belgia și Franța

Belgia nu este doar regele cartofilor prăjiți și al berii, ci are și un sistem foarte generos de rambursare a transportului public.

Există un minim obligatoriu de 75 % acoperit de angajator. Într-un oraș precum Bruxelles, unde un abonament lunar costă 50 de euro, înseamnă că trebuie să plătiți doar 12,50 euro pe lună pentru a avea acces la toate metrourile, tramvaiele și autobuzele.

Chiar peste graniță, Franța, vecina Belgiei, are, de asemenea, o regulă națională obligatorie privind rambursările. Deși nu este de neglijat, aceasta nu este la fel de bună ca cea belgiană, angajații francezi având dreptul la un minim de 50% din costurile de transport public.

Trecând în Europa Centrală, angajatorii sloveni trebuie să acopere costurile de transport ale angajaților către și de la locul de muncă. Acest lucru se face în conformitate cu acordurile colective la locul de muncă și, de obicei, ia forma plății biletelor de transport public sau a unei anumite sume pe kilometru pentru persoanele care fac naveta cu mașina.

Unde în Europa există transport public gratuit?

În Austria, transportul public este acum gratuit pentru toți angajații care lucrează pentru orașul Viena. Este posibil ca angajații din afara municipalității din această țară să nu beneficieze de condiții la fel de bune, însă aceștia au dreptul la rambursarea cheltuielilor de deplasare de la domiciliu la locul de muncă sub forma unei deduceri fiscale de până la 463 EUR, indiferent de mijlocul de transport utilizat.

Desigur, există unele locuri care depășesc toate acestea. În Luxemburg, transportul public este gratuit, fără restricții, din 2020. Orașe importante precum Montpellier din Franța și Tallinn din Estonia au implementat, de asemenea, acest model.

Pe de altă parte, există și multe țări în care nu există nicio obligație legală de a acoperi costurile de transport, dar multe companii, în special cele mari din marile orașe, încă o fac. Acesta este cazul în țări precum Italia, Polonia, Germania și Țările de Jos.

Care este beneficiul pentru angajatori?

Nu doar mediul beneficiază de ieftinirea transportului public pentru lucrători, ci poate fi și o modalitate bună de a atrage și păstra personalul. Având în vedere că, în ultimii ani, cultura de birou a dispărut, oferirea de stimulente lucrătorilor îi poate încuraja și pe aceștia să vină mai des la birou.

De asemenea, poate stimula mai mulți lucrători să folosească transportul public și să reducă numărul de locuri de parcare necesare unei companii, ceea ce poate economisi bani.

Unele țări europene oferă „bilete climatice” care permit călătorii nelimitate în întreaga țară folosind trenurile regionale, precum și transportul public urban. Acest lucru poate reduce suma cheltuielilor de călătorie care trebuie gestionate pentru deplasările la serviciu.

Utilizarea mai redusă a mașinilor private poate contribui, de asemenea, la reducerea poluării aerului și poate face orașele mai sănătoase și mai sigure pentru locuitori.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!