Închide

Curtea Constituțională de la Chișinău a dat undă verde referendumului pentru aderare la UE. Ce spun sondajele momentului?

Avatar
Moldova Europeana

Fotografie de Sasha Pleshco pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a dat undă verde pentru organizarea referendumului constituțional privind integrarea europeană a țării. Acesta ar urma să aibă loc pe 20 octombrie 2024. Magistrații CCM au avizat proiectul de lege, elaborat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), al președintei Maia Sandu, anunță publicația Deschide.md.

Potrivit Înaltei Curți, inițiativa de revizuire a Constituției nu contravine prevederilor Constituției și corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de legislație. Mai mult, inițiativa respectivă nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției și, respectiv, poate fi prezentată Parlamentului spre examinare.

Deputații PAS s-au adresat la Curtea Constituțională cu propunerea privind inițierea plebiscitului privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Parlamentarii au propus ca referendumul să aibă loc la data de 20 octombrie.

În cadrul referendumului, cetățenii ar urma să răspundă la întrebarea dacă ”sunt pentru aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană”.

În cazul în care alegătorii vor susține inițiativa respectivă, preambulul Constituției ar urma să fie completat cu două aliniate:

”RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova,

DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova”.

Totodată, în Legea Supremă ar urma să apară un nou articol, potrivit cărui aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale UE se va stabili de Parlament prin lege organică, iar ca urmare a aderării la UE, prevederile tratatelor constitutive ale UE vor avea prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne.

Majoritatea moldovenilor vor aderarea la UE. Păreri diferite în ce privește aderarea la NATO

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE, peste 56% ar vota ”pentru”. Datele se regăsesc într-un sondaj prezentat de WatchDog.MD și CBS Research, citate tot de Deschide.md.

Conform datelor prezentate, 56,5% susțin aderarea la UE, în timp ce 25,2% anunță că sunt împotrivă.

La întrebarea dacă susțin aderarea la Uniunea Eurasiatică, condusă de Rusia, circa 35% au declarat că ar vota ”pentru”, în timp ce peste 43% ar vota ”contra”.

Cât privește aderarea Republicii Moldova la NATO, o treime din respondenți au declarat că ar susține opțiunea respectivă.

Totodată, 26% din moldoveni vor integrarea Republicii Moldova în Rusia.

Sondajul a fost realizat în perioada 6-13 aprilie pe un eșantion de 1008 de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3,1%.

scroll to top