În ciuda pierderilor istorice, Ryanair își păstrează optimismul: vara va fi ”rezonabilă”
Cel mai mare operator aerian low-cost din Europa, Ryanair, anticipează pierderi istorice de aproape 1 miliard de euro în exercițiul financiar curent, de departe cea mai slabă performanță înregistrată vreodată. Chiar și așa, reprezentanții companiei au declarat luni că își păstrează o rezervă apreciabilă de numerar și că se așteaptă la o ”vară rezonabilă”, potrivit agenției Reuters.
Compania aeriană irlandeză prognozează pierderi între 850 și 950 de milioane de euro în exercițiul financiar curent, care se va încheia la 31 martie 2021, adică de aproximativ 5 ori mai mare decât recordul anterior în materie de pierderi, înregistrat în 2009.
“COVID-19 continuă să facă ravagii în întreaga industrie”, a declarat președintele executiv Michael O’Leary într-o declarație de presă. ”Acest an financiar va fi, cu siguranță, cel mai provocator an din toți cei 35 de ani de istorie ai Ryanair.”
El a spus însă că se așteaptă ca recuperarea acestor pierderi să accelereze între iulie și septembrie, al doilea trimestru al exercițiului financiar al companiei aeriene, iar între octombrie 2021 și martie 2022, compania estimează că volumele vor reveni la niveluri între 70% și 90% din cele înregistrate în anii anteriori crizei pandemice.
”Sperăm că, pe măsură ce ne apropiem de vârful de sezon estival, restricțiile se vor relaxa. În privința cererii, există o cerere imensă aflată acum în latență. Cred că ar putea fi o vară rezonabilă”, a spus directorul financiar al Ryanair, Neil Sorahan.
De asemenea, pentru iarna viitoare, ”sperăm să revenim la un fel de normalitate”, a adăugat el.
Restricțiile COVID-19 au redus numărul pasagerilor Ryanair cu 78% în ultimele trei luni ale anului 2020, ceea ce reprezintă al treilea trimestru al calendarului său financiar, ceea ce a condus la o pierdere trimestrială de 306 milioane de euro, ușor mai mare decât cea de 300 de milioane de euro, prognozată într-un sondaj realizat de companie, prin chestionarea unui grup de analiști ai pieței.
Veniturile Ryanair au scăzut cu 82% în trimestrul care cuprinde perioada octombrie-decembrie 2020, comparativ cu scăderile de 88% la rivala easyJet și de 77% la WizzAir, care au raportat rezultatele săptămâna trecută.
În piață, Ryanair este văzută printre companiile aeriene cel mai bine plasate în contextul crizei care a lovit industria atât de dur, grație unui sold numerar impresionant și faptului că portofoliul său de rute nu cuprinde rute lungi și nici locuri la clasa ”business”, segmentele cele mai afectate în contextul pandemiei.
Potrivit Ryanair, compania avea la dispoziție 3,5 miliarde de euro în stoc de numerar la sfârșitul lunii decembrie, în scădere cu 1 miliard de euro comparativ cu sfârșitul lunii septembrie.
Compania aeriană și-a reiterat estimarea unui volum de 26 până la 30 de milioane de pasageri în anul financiar care se va încheia la sfârșitul lunii martie 2021, într-o scădere dramatică în comparație cu 149 milioane de pasageri în exercițiul financiar anterior.
În decembrie, Ryanair a făcut o comandă impresionantă și surprinzătoare de 75 de avioane Boeing 737 MAX, cea mai mare comandă care vizează acest model, care fusese reținut la sol la începutul anului 2019 în urma a două accidente majore, în Indonezia și Etiopia. În ianuarie, avionul a primit din nou permisiunea să reia zborurile în Uniunea Europeană.
Acțiunile Ryanair au închis vineri la valoarea de 14,3 euro, în scădere cu circa 15% față de maximul înregistrat înaintea pandemiei, 16,9 euro pe 10 ianuarie 2020.