Închide

În contextul crizei ucrainene, România vrea să cumpere și să dezvolte un port din Republica Moldova

Avatar
Portul Giurgiulesti 1024x621

Foto: Google Maps

Timp de citire: < 1 minut

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 27 septembrie, că România intenționează să cumpere portul Giurgiulești din Republica Moldova, mai ales dacă țara noastră va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei.

Totodată, Ciolacu susține că ministrul Transporturilor a avut discuții în privința achiziționării portului cu BERD, proprietara portului.

„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”,

a declarat premierul Ciolacu pentru Digi 24.

„Domnul ministru al Transporturilor a avut aceste discuții cu BERD. Așteptăm”,

a adăugat Ciolacu, anunță B1 TV.

Întregul complex portuar Giurgiulești cuprinde Portul Internațional Liber Giurgiulești, operat de ÎCS „Danube Logistics” SRL.

Proprietarul acestui port este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). De asemenea, complexul are în componența sa și Portul de Pasageri și Mărfuri Giurgiulești, opera de Întreprinderea „Portul Fluvial Ungheni”.

Întreaga suprafaţă a Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) este amplasată pe secțiunea maritimă râului Dunărea. Graţie amplasării sale adâncimea disponibilă a apei este de până la 7m. PILG este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime, potrivit datelor PILG.

scroll to top