În Gaza foametea este iminentă. Criză umanitară de proporții. Israelul vrea răzbunare și nu are milă

,
Autor:    -  
Gaza
În prezent, Israelul bombardează Fâșia Gaza, dens populată, la fiecare patru ore. Dar este probabil ca acesta să fie doar începutul unei reacții și mai dure la atacul Hamas. Foto: AFP/MAHMUD HAMS

Timp de citire: 3 minute

Pentru că Israelul a izolat complet fâșia de coastă dens populată de la granița sa după atacurile sângeroase ale Hamas, populația civilă ar putea rămâne în curând fără alimente. Ministrul israelian al apărării, Joav Gallant, a ordonat luni o “blocadă completă” a Fâșiei Gaza. La două zile după atacul brutal al Hamas asupra sudului Israelului, Gallant a declarat că nu este suficient să atace Hamas în Fâșia Gaza doar din aer și de pe mare, ci trebuie, de asemenea, să se taie aprovizionarea.

“Nu va exista electricitate, nu va exista mâncare, nu va exista combustibil – totul este oprit”, a anunțat Gallant. Sunt animale umane cu care ne luptăm – și așa îi și tratăm”,

spune Gallant, citat de DerStandard.

Cu toate acestea, blocada nu îi afectează doar pe teroriștii Hamas, ci și pe toți cei aproximativ 2,3 milioane de oameni din Fâșia Gaza. Alimentarea cu energie electrică în Gaza a fost întreruptă de sâmbătă, iar spitalele sunt adesea nevoite să se bazeze pe generatoare. Pe măsură ce combustibilul devine rar, unele spitale ar putea rămâne fără electricitate în câteva zile, informează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). De asemenea, aprovizionarea urgentă cu materiale medicale este foarte limitată, deoarece toate punctele de trecere a frontierei cu Israelul – și, prin urmare, și rutele de transport către Cisiordania – sunt închise.

În Fâșia Gaza, situată pe malul Mării Mediterane, apa potabilă este întotdeauna deficitară, iar acum situația se înrăutățește, deoarece stațiile de tratare nu pot funcționa fără energie electrică.

Cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mulți oameni vor fi la mila foametei acute. 113.000 de gospodării din Fâșia Gaza depind de pachetele alimentare ale ONU. Acestea sunt acum oprite din cauza ostilităților.

Deoarece nu intră în țară niciun fel de hrană pentru animale, animalele de fermă vor muri și ele încet de foame, ceea ce, la rândul său, va afecta grav aprovizionarea cu proteine a tuturor oamenilor din Gaza.

Fermierii nu-și pot îngriji câmpurile, iar pescarii nu-și pot exercita profesia din cauza blocadei navale. Acest lucru va slăbi, de asemenea, multe familii pe termen lung.

Apel la evadarea din marea închisoare Gaza

Israelul a făcut apel la populația din Fâșia Gaza să părăsească zona.

“Îi sfătuiesc să plece”,

spune un purtător de cuvânt al armatei.

Acest mesaj a fost ulterior revocat. Singurul punct de ieșire din Fâșia Gaza care mai era deschis, punctul de trecere a frontierei Rafah către Egipt, a rămas închis și marți. Chiar dacă vama de la Rafah este deschisă, nu este o cale de scăpare pentru marea majoritate a oamenilor. Cei care nu pot plăti șpăgi enorme trebuie să aștepte luni de zile pentru a primi permisiunea de a trece.

Chiar înainte de impunerea blocadei, organizațiile umanitare au tras un semnal de alarmă. Luni seara, conform cifrelor ONU, în Gaza existau deja peste 200.000 de persoane care au fost nevoite să își părăsească locuințele ca urmare a represaliilor israeliene și care au rămas fără adăpost – adică aproape 10% din populație.

Potrivit Ministerului Sănătății din Hamas, cel puțin 788 de persoane au murit până în prezent, dintre care 140 de copii și 120 de femei. Mai mult de 4.100 de persoane au fost rănite.

Atacurile aeriene israeliene sunt un răspuns la tirurile continue de rachete din partea grupărilor teroriste din Fâșia Gaza. Sirenele de alarmă au sunat în mod repetat în Israel marți. Spre deosebire de bombardamentele intense din ziua precedentă, care au afectat și Tel Aviv și Ierusalimul, tirurile grupărilor teroriste s-au concentrat acum asupra sudului Israelului.

Nu se întrevede sfârșitul războiului, dimpotrivă. Forțele armate israeliene au poziționat tancuri și drone de-a lungul frontierei cu Gaza și 300.000 de rezerviști au fost mobilizați. Israelul are 9,7 milioane de locuitori – o mobilizare gigantică la care a ajuns într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Din 2006 nu mai sunt alegeri

“Ne pregătim pentru un război lung și dificil”,

a declarat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Armata israeliană a anunțat că nu mai este vorba doar de îngenuncherea militară a Hamas. La finalul operațiunii, Gaza va fi eliberată din mâinile Hamas, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. Israelul este acum preocupat și de producerea unei schimbări de conducere în Fâșia Gaza.

Ultimele alegeri din Fâșia Gaza au avut loc în 2006. Hamas deține puterea și o exercită în mod represiv. Marea majoritate a locuitorilor din această fâșie de pământ izolată, de circa 40 km lungime pe 10 km lățime, nu au cunoscut niciodată altceva decât regimul grupării teroriste islamiste, care restricționează masiv drepturile femeilor și îi persecută pe cei care îi critică.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!